Planimetria
Kamil: Lucyna i Godzio pomózcie,Dany jest trapez równorównoramienny o kącie ostrym 30o i podstawach
16 i 12.Oblicz pole trapezu
nie wychodzi mi wynik w tamtym zadaniu z książka, napiszcie a ja w brudnopisie sprawdze gdzie
bład dobrze, dziękuje wam za wszystko
31 lip 20:51
Kamil:
31 lip 21:01
Lucyna:

| | √3 | |
tg30o = |
| ← to wiemy z tablic
|
| | 3 | |
| | h | |
ponadto z rysunku tg30o = |
|
|
| | 2 | |
| | a+b | | 12 + 16 | | 2√3 | | 28√3 | |
Pole = |
| h = |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | |
31 lip 21:15
Kamil: Lucyna sprawdzisz tamto zadanie
31 lip 21:16