Planimetria
Kamil: Godzio pomóz W okregu poprowadzono dwie cięciwy AB i CD, które przecieły się w punkcie
E.Wiedząc, ze IAEI=9cm, IFBI=4cm, ICEI=3cm, oblicz IEDI.
31 lip 18:54
Kamil: nie wiem jak to zrobić, pomóz mi w zadaniu, wsokosc w tamtym zadaniu wyszła mi 4,2
31 lip 19:00
Lucyna:

Głowy nie dam ale to można z tw Talesa zrobić.
31 lip 19:26
31 lip 20:46
Lucyna: no i tylko zostaje x wyliczyć...
31 lip 21:08
Kamil: 9x=12
31 lip 21:11
Kamil: tak
31 lip 21:11
31 lip 21:15
Lucyna: tak... czyli x = ... ?
31 lip 21:16
Lucyna: no i ok.
31 lip 21:16
31 lip 21:17
Kamil: w ksiazce odpowiedz jest inna
31 lip 21:18
Kamil: pisze w ksiazce x=12 to chyba bład
31 lip 21:19
Lucyna: Kamil możliwe, że 12, przecież pisałam że nie daję głowy za to rozwiązanie...
31 lip 21:23
Kamil: sprawdzisz czy to dobrze i napisz zle czy dobrze ok
31 lip 21:29
Lucyna: Kamil napisz mi jeszcze raz ile ma AE = .... i te które są dane
31 lip 21:39
Godzio:

te 2 trójkąty są podobne więc proporcja powinna wyglądać tak:
3x = 36
x = 12
31 lip 21:41
Godzio:
Tutaj ( o ile się nie mylę ) nie można korzystać z Talesa bo te 2 linie ( przerywane ) nie są
równoległe
31 lip 21:42
Lucyna: no i właśnie tego nie byłam pewna, dzięki Godzio

planimetria to zdecydowanie nie moje
ulubieństwo...
31 lip 21:51
Godzio:
Tak samo jak u mnie stereometria
31 lip 21:57
Gustlik: Masz rację Godzio, nie możesz korzystać z tw. Talesa, bo linie nie musza być równległe, nie
pisze o tym w tresci zadania, więc nie można zrobić takiego założenia. Istnieje twierdzenie o
dwóch cięciwach, w opisanym zadaniu wyglądałoby ono tak − skorzystam Godzio z Twojego
rysunku:
|AE|*|EB|=|CE|*|ED| (czyli obrazowo: iloczyn dwóch odcinków jednej cięciwy utworzonych przez
punkt przecięcia jest równy iloczynowi dwóch odcinków drugiej cięciwy)
Czyli:
3x=4*9
3x=36 /:3
x=12
To twierdzenie wzieło się z podobieńtsw ΔBCE i ADE, o których pisałeś.
Pozdrawiam.***********
1 sie 15:35
Radosław 2: Do całkowitej poprawności powyższych dywagacji brakuje jeszcze uzasadnienia ,iż trójkąty(rys
Godzia) EBD i ECA są podobne.A wystarczy zauważyć,że kąt ABD i kąt ACD muszą być równe
bo są oparte na tym samym łuku AD i równe połowie kąta środkowego wpisanego w dany okrąg
Czyli końcowa proporcja powstaje z porównania dwóch równań:
xsinγ=4sinδ i 9sinγ=3sinδ
2 sie 08:50