Planimetria
Kamil:

Think i B pomózcie w zadaniu,Na crysunku przedstawiono przsekrój piętrowego domu.Znajdz
wysokość h piętra tak, by pole przektoju parteru było takie same, jak pole przekroju piętra.
31 lip 17:06
Kamil: tam gzie jest 26 ma być 2,6 tylko nie wiem jak z przecinkiem i dlatego tak napisałem poprawne
2,6
31 lip 17:08
think: Kamil, szukaj mnie w swoim poście a nie po cudzych

! Ile razy Ci to powtarzać?
31 lip 17:16
think:

pole parteru to 10*2,6 = 26m
2
pole piętra składa się z pola prostokąta o bokach 10x1m i z trójkąta o podstawie 10m i
wysokości h−1.
I oba te pola są równe, czyli
| | 1 | |
26 = 10*1 + |
| *10*(h−1) z tego wyliczysz h i po zadaniu. |
| | 2 | |
31 lip 17:22
Kamil: wytłumaszcz to zadanie jasniej prosze
31 lip 17:47
Kamil: nie wychodzi mi h
31 lip 18:17
Godzio:
| | 10 * (h−1) | |
Pole piętra = Pole prostokąta + Pole trójkąta = 1 * 10 + |
| = 10 + 5(h−1) |
| | 2 | |
Pole parteru = Pole piętra
2,6 * 10 = 10 + 5(h−1)
26 − 10 = 5h − 5
16 + 5 = 5h
21 = 5h
h = 4,2
31 lip 18:17
Kamil: nastepne zadanie w nowym poscie napisz za chwile dobrze
31 lip 18:19
Kamil: wychodzi mi 2,73 wysokosc
31 lip 18:22