Jak obliczyć takie coś? Bo ze wzorów itd się nie umiem połapać...
Elos: Rzucamy kostką sześcienną. X − zmienna losowa o wartościach równych reszcie z dzielenia liczby
wyrzuconych oczek przez 3.
Trzeba obliczyć wariancje.
31 lip 15:10
think:
liczba reszta z dzielenia przez 3
1 1
2 2
3 0
4 1
5 2
6 0
D
2(X) = E(X)
2 − [E(X)]
2
| | 1 | | 5 | |
E(X)2 = |
| (12 + 22 + 02) = |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | |
E(X) = |
| (1 + 2 + 0) = 1 |
| | 3 | |
31 lip 15:53
31 lip 16:05
Elos: Tamto rozumiem, dzięki

Rzucamy kostką ośmiościenną. X − zmienna losowa o wartościach równych sumie odległości
wyrzuconej liczby od 2 i od 6.
A z tym jakby było? Bo nie kumam o co chodzi z tą odległością...
31 lip 16:17
think: tzn jak wyrzucimy x: x ∊ {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ,8}
X = |x − 2| + |x − 6|
31 lip 16:29
Elos: Dalej nie rozumiem...
31 lip 16:30
think:
x = 1 X = 1 + 5 = 6
x = 2 X = 0 + 4 = 4
x = 3 X = 1 + 3 = 4
itd
31 lip 16:31
think: suma odległości wyrzuconej liczby, wyrzucona liczba to x, odległość liczby od 2 to |x − 2|
odległość jakiejś liczby od 6 to |x − 6| i suma tych odległości to już oczywiste...
31 lip 16:33
think: ponieważ kostka jest ośmiościenna, to mogą wystąpić na niej cyfry od 1 do 8.
Odległość 1 od 2 to 1
Odległość 1 od 6 to 5
a suma tych odległości to 6 ← i 6 jest naszą zmienną losową, znaczy się między innymi, bo nie
tylko 6.
31 lip 16:34
think: Elos, a Ty uczysz się tak dla siebie czy masz kampanię wrześniową?
31 lip 16:35
Elos: Rzucamu kostką dwunastościenną. X − zmienna losowa o wartościach równych różnicy reszty z
dzielenia wyrzuconej liczby przez 3 i reszty z dzielenia wyrzuconej liczby przez 4.
W takim wypadku E(X)2= 7/6
E(X)=1/2
D2(X)=2/3
Dobrze to policzyłem?
31 lip 16:40
Elos: Jak wyszła ta odległość równa 6 tam to jak obliczyć wariancje z tego?
Teoretycznie dla siebie, ale jeśli kilku rzeczy nie zrobię do wieczora to będę musiał sporo
pieniędzy zapłacić. Zadania dla Ciebie pewnie nie były by trudne, ale dla mnie to już inna
bajka...
31 lip 16:45
think: źle, bo różnica może być ujemna, a Ty potraktowałeś to jak odległości podobnie jak w zadaniu
wyżej zgadza się?
a masz: (reszta z dzielenie przez 3) − (reszta z dzielenie przez 4) = np 0 − 3 = −3

policz jeszcze raz i podaj wynik, ja też dokończę liczyć...
31 lip 16:49
think: najpierw musisz dokończyć
X = |x − 2| + |x − 6|
masz policzone dla x = 1, 2, 3
zostało jeszcze do policzenia dla x = 4, 5, 6, 7, 8 dopiero jak to policzysz to będziesz znał
wszystkie zmienne i będziesz mógł liczyć wariancję.
31 lip 16:51
Elos: E(X)2=−1
E(X)=−3
D2(X)=2
Teraz dobrze?
31 lip 16:53
think: napisz mi jak to liczysz, bo inaczej ciężko mi będzie stwierdzić gdzie jest błąd.
31 lip 16:54
think: X
oczka reszta z dzielenia przez 3 reszta z : 4 r
3 − r
4
1 1 1 0
2 2 2 0
3 0 3 − 3
4 1 0 1
5 2 1 1
6 0 2 − 2
7 1 3 − 2
8 2 0 2
9 0 1 − 1
10 1 2 − 1
11 2 3 − 1
12 0 0 0
31 lip 17:02
Elos: E(X)2=1/12(02+12+22−32−22−12)=....
E(X)=1/12(0+1+2−3−2−1)=−3
31 lip 17:03
think: co do tych zadań, to teraz ładne parę lat po studiach te zadania wydają mi się łatwiejsze niż w
trakcie studiów... czyli w moim przypadku musztarda po obiedzie.
31 lip 17:04
think: Elos no i właśnie, że nie

kiedy jest jednakowe prawdopodobieństwo można sobie tak zapisać,
ale zauważ, nie nie jest ono jednakowe.
31 lip 17:05
think: | | liczba występujących 0 | |
prawdopodobieństwo dla 0 = |
| |
| | liczba wszystkich elementów | |
31 lip 17:07
think: u nas wszystkich elementów jest 12 to jest stałe
ale są trzy zera
dwie jedynki
trzy minus jedynki itd.
31 lip 17:08
Elos: Już rozumiem. Teraz to liczę i napiszę co i jak to sprawdzisz?
31 lip 17:08
Kamil: pomóz think w zadaniu z planimetrii prosze pomóz
31 lip 17:10
think: Elos a co do tej pory Ci nie sprawdzałam czy jak ?
31 lip 17:11
Kamil: na stronce pisze ze ktos mi jedna dał podpowiedz ale to nie prawda nikt mi nie pomóg pomóz
think
31 lip 17:12
Elos: E(X)2=3/12(02)+2/12(12)+1/12(22)+3/12(−12)+2/12(−22)+1/12(−32)=.......
E(X)=3/12*0+2/12*1+1/12*4+3/12*(−1)+2/12*(−2)+1/12*(−3)=.....
Dobrze podstawiłem?
31 lip 17:12
Elos: think będziesz koło 21? Bo ja teraz muszę iść....
31 lip 17:14
think: Elos, nie wiem. Jak będę to tutaj. Jeśli mnie nie będzie to podejrzewam, że Basia Ci pomoże.
31 lip 17:26
think: i nie umieszczaj lepiej tutaj żadnych maili ani nr gg, bo różni ludzie tu zaglądają, no chyba
że lubisz przygodne znajomości przez gg...
31 lip 17:27
think: Elos

prawie zauważ, że jest pewna różnica między (−1)
2 a (−1
2)
jeżeli x
i = −1 to liczysz (x
i)
2
31 lip 17:28
think: ale prawdopodobieństwa masz już dobrze.
31 lip 17:29
Elos: Ja ciągle coś źle w tym liczę, ale nie wiem co...Bo tam mam odpowiedzi dopasować a ciągle mi
wychodzi źle...
31 lip 22:03
Lucyna: a jaka jest odpowiedź?
31 lip 22:36
31 lip 22:37
think: powinno być
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 11 | |
D2(X) = 2 |
| − (− |
| )2 = 2 |
| − |
| = 1 |
| jeśli znowu czegoś nie |
| | 6 | | 2 | | 6 | | 4 | | 12 | |
poplątałam...
31 lip 22:42
Elos: Już sobie poradziłem z tym. Think miałbym do Ciebie wielką prośbę...
31 lip 22:58
think: Elos wszystko zależy jak wielką
31 lip 23:01
Elos: X − zmienna losowa taka, że D2(X)=3
a) D(X)=√3 lub D(X)=− √3
b) D(X)−D(−X)=0
c) D2(X+3)=6
d) D(−2X−1)=2 √3
Jak takie coś zrobić?
Jak zaznaczyłem odpowiedzi a,b,c do było źle...
Gdyby się dało to zrobiłabyś dla mnie 4 takie podpunkty...?
31 lip 23:01
think: cóż jeśli wariancja to i musi się pojawić odchylenie standardowe
δ = √D2(X)
także a wygląda na poprawne.
b) też się zgadza, bo wariancja nie jest wrażliwa na znak.
c) D2(X + 3) = E(X + 3)2 − [E(X + 3)]2 = E(X)2 + 6E(X) + 9 − [E(X)]2 −6E(X) + 9 = 3 + 18 =
21
czyli c nie jest prawdą
d) D2(−2X − 1) = E(−2X − 1)2 − [E(−2X − 1)]2 = E(4X2 + 4X + 1) − (−2E(X) − 1)2 = 4E(X)2 +
4E(X) + 1 − 4[E(X)]2 − 4E(X) − 1 = 4*3
D(−2X − 1) = √4*3 = 2√3
czyli a,b,d powinny być prawdziwe.
31 lip 23:23
Elos: X i Y − niezależne zmienne losowe, takie że: D2(X)=2 i D2(Y)=3
a) D2(X+Y)=5
b) D(2X)=2 √2
c) D2(X+Y)=D2(X)+2D(X)*D(Y)+D2(Y)
d) D2(Y−X)=1
Tutaj zaznaczyłem a i b i były dobrze, ale zaznaczyłem też d i było źle...
31 lip 23:28
Elos: X −zmienna losowa taka, że EX=3 i D2(X)=2
a) D2(3−2X)=11
b) D2(1/2X)=1/2
31 lip 23:31
think: a) gdy są niezależne D2(X + Y) = D2(X) + D2(Y) = 2 + 3 = 5 ok
b) D(2X) = E(2X)2 − [E(2X)]2 = 4E(X)2 − 4[E(X)]2 = 4*2
D(2X) = √4*2 =2√2 ok
c) to jest źle bo ogólny wzór D2(X+/−Y) = D2(X) + D2(Y) +/− 2Cov(X,Y)
d) piętro wyżej widać, że D2(−X + Y) = D2(X) + D2(Y) − 2Cov(X,Y), ale że są niezależne to
zostaje tylko D2(X) + D2(Y) = 5 ≠ 1 czyli d jest źle
31 lip 23:41
think: a) D2(3 − 2X) = E(3 − 2X)2 − [E(3 − 2X)]2 = E(9 − 12X + 4X2) − [3 −2E(X)]2 = 9 − 12E(X) +
4E(X)2 − 9 + 12E(X) − 4[E(X)]2 = 4D2(X) = 4*2 = 8
b) D2(1/2X) = E(1/2X)2 − [E(1/2X)]2 = 1/4E(X)2 − 1/4[E(X)]2 = 1/4D2(X) = 1/4*2 = 1/2
31 lip 23:46
think: rozpisałam Ci już tyle tych wariancji, że już sam powinieneś sobie radzić z tymi robaczkami...
następne Ty liczysz a ja Ci mogę co najwyżej sprawdzić czy dobrze
31 lip 23:51
Elos: Dobra to zaraz policzę i wpiszę tutaj do sprawdzenia, a za tamte wielkie dzięki!
31 lip 23:52
Elos: Rzucamy kostką sześcienną. X − zmienna losowa o wartościach równych reszcie liczby wyrzuconych
oczek przez 2. Y − zmienna losowa równa wartości bezwzględnej różnicy liczby wyrzuconych oczek
i 3.
Więc w tym przypadku należy najpierw obliczyć dla obu E(X)2, E(X) i potem dopiero D2(X) i tak
samo z Y?
1 sie 00:02
think: wiesz nie napisałeś co trzeba policzyć... to skąd mam wiedzieć

1 sie 00:13
Elos: Trzeba policzyć:
a) D2(X)=D2(Y)
b) P(X=0)>P(Y=0)
c) P(X=1)=P(Y=1)
1 sie 00:15
think: to owszem trzeba policzyć to co napisałeś
1 sie 00:21
Elos: Więc wyszło mi tak:
E(X)2=3/6
E(X)=3/6
D2(X)=1/4
E(Y)2=19/6
E(Y)=9/6
D2(Y)=11/12
Dobrze, czy mam bardziej to rozpisać?
1 sie 00:23
think: Dobrze czyli a) nie jest prawdziwe.
1 sie 00:24
Elos: A b i c są prawdziwe obydwa?
1 sie 00:25
Elos: Bo w rozpisaniu to wychodzi tak:
oczka | reszta z dzielenia przez 2 | oczka | wartość
bezwzględna z różnicy
1 1 1
2
2 0 2
1
3 1 3
0
4 0 4
1
5 1 5
2
6 0 6
3
1 sie 00:28
think: nie. jak Ci wyszło, że są prawdziwe?
1 sie 00:29
Elos: oczka | reszta z dzielenia przez 2 | oczka | wartość bezwzględna
1 1 1 2
2 0 2 1
3 1 3 0
4 0 4 1
5 1 5 2
6 0 6 3
1 sie 00:30
think: no i jakie jest prawdopodobieństwo 1 dla X a jakie dla Y?
1 sie 00:30
Elos: Któreś z nich na pewno jest prawdziwe, albo obydwa
1 sie 00:31
Elos: dla X jest 1/2 a dla Y jest 1/3
1 sie 00:31
Elos: Myślałem, że nie trzeba liczyć prawdopodobieństwa, żeby to porównać tylko ilość 1 przy X i 1
przy Y itd...
1 sie 00:33
think: nie denerwuj mnie

pisałam Ci całkiem niedawno jak się liczy prawdopodobieństwo
| | liczba wystąpienia 1 | |
P(X=1) = |
| |
| | liczba wszystkich elementów | |
1 sie 00:33
think: no to źle pomyślałeś
1 sie 00:34
Elos: Hmmm no to jednak o to chodziło. W takim razie b jest poprawne, tak? Bo 1/2 jest większa od
1/3.
1 sie 00:34
Elos: 1/2 większa od 1/6
1 sie 00:35
think: Elos, mam nadzieję, że to pytanie retoryczne. A się pojawiło tylko dlatego, że jest późno...
1 sie 00:36
think: dobrze było za pierwszym razem oczka ze zdarzeniem Y Ci się pomieszały... 1/2 > 1/3
1 sie 00:37
Elos: Jest, jest, JEEEST dobrze wszystko! Dziękuję bardzo! Na prawdę DZIĘKUJĘ!
1 sie 00:39
think: Czy to oznacza, że mogę się już z czystym sumienie

? Czy masz tam jeszcze coś w
zanadrzu?
1 sie 00:44
Elos: Możesz iść spać

Jeszcze jedno zadanie mam z policzeniem wariancji, ale już dzisiaj tego tyle
robiłem, że sobie poradzę
1 sie 00:45
think: w takim razie dobrej nocy

i dzięki, kto wie może w końcu zacznę lubić prawdopodobieństwo,
tak ładnie mi z Tobą poszło

uwierz, że ja tego nigdy nie lubiłam o rozumieniu nie
wspominając...
1 sie 00:47
Elos: Ja na początku nic nie rozumiałem z tego, kompletnie nic. A dzięki Tobie w sumie dużo się
nauczyłem w krótkim czasie, więc jeszcze raz dziękuję

Dobranoc
1 sie 00:50