| |||||||||||
limh → 0 ( | ) = 1 | ||||||||||
|
| h | h | |||
przecież sin | = 0 i odpowiednio | = 0 | ||
| 2 | 2 |
| sin(a*x) | ||
lim(x→0) | = 1 | |
| a*x |
| sinx | ||
limx→0 | =1 | |
| x |
oczywiście
sinx < x < tgx
okrąg ma promień r=1
jeżeli kąt ma miarę (w radianach) x to łuk AB musi mieć długość x
jest więc oczywiste, że
y < x < z
sinx = yr=y
tgx = zOA=z
czyli
sinx < x < tgx
x→0+ to sinx>0
dzielimy przez sinx
| x | tgx | 1 | ||||
1< | < | = | ||||
| sinx | sinx | cosx |
| x | 1 | |||
limx→0+ 1 ≤ limx→0+ | ≤ limx→0+ | |||
| sinx | cosx |
| x | 1 | |||
1 ≤ limx→0+ | ≤ | =1 | ||
| sinx | cos0 |
| x | ||
limx→0+ | =1 | |
| sinx |
| sinx | 1 | |||||||||
limx→0+ | = limx→0+ | = 1 | ||||||||
| x |
|
| sinx | ||
limx→0− | = 1 | |
| x |
| sinx | sinx | |||
limx→0+ | =limx→0− | = 1 | ||
| x | x |
| sinx | ||
limx→0 | istnieje i | |
| x |
| sinx | ||
limx→0+ | =1 | |
| x |