grr
think: Zadanko dla TOmka
Rozwiąż nierówność
i podaj najmniejszą liczbą naturalną należącą do zbioru
rozwiązań tej nierówności.
30 lip 23:56
think: to było na rozgrzewkę a teraz trochę cięższa jazda

Rozwiąż równanie:
| x − 11 | | x + 2 | | 3x − 9 | |
| = |
| − |
| |
| x2 + 4x | | x2 − 16 | | x2 − 4x | |
31 lip 16:16
TOmek: ok
robie
31 lip 17:05
TOmek: D=R\{0}
(34 − 5x)*(17x)<0
578 − 85x <0
−85x < −578
x>6,8
x∊(6,8 ,
∞)
31 lip 17:11
think: Tomek a sprawdź czy ta nierówność zachodzi dla −1
31 lip 17:14
think: zresztą jeżeli (34 − 5x)17x to 578x − 85x2 gdzieś tak zjadłeś tego x.
31 lip 17:15
TOmek: x
2+4x≠0
x(x+4)≠0
x
1=0
x
2=−4
x
2−16≠0
x
2≠16
x≠4
x≠ − 4
x
2−4x≠0
x(x−4)≠0
x
1=0
x
2=4
D=R\{0,−4,4}
| x−11 | | x+2 | | 3x − 9 | |
| = |
| − |
| |
| x2+4x | | x2−16 | | x2 − 4x | |
| x−11 | | x+2 | | 3x − 9 | |
| − |
| + |
| = 0 |
| x2+4x | | x2−16 | | x2 − 4x | |
| x−11 | | x+2 | | 3x − 9 | |
| − |
| + |
| = 0 |
| x(x+4) | | x2−42 | | x(x−4) | |
| x−11 | | x+2 | | 3x − 9 | |
| − |
| + |
| = 0 |
| x(x+4) | | (x−4)(x+4) | | x(x−4) | |
| (x−11)*(x−4) | | (x+2)*x | | (3x − 9)(x+4) | |
| − |
| + |
| = 0 |
| x(x+4)*(x−4) | | (x−4)(x+4)*x | | x(x−4)(x+4) | |
| (x−11)*(x−4) − (x+2)*x + (3x − 9)(x+4) | |
| = 0 |
| x(x−4)(x+4) | |
| x2−4x−11x+44 − x2 −2x + 3x2 + 12x − 9x − 36 | |
| = 0 |
| x(x−4)(x+4) | |
3x
2−11x −3=0
Δ=121−4*(−3)*3
Δ=121+36
cos chyba spieprzyłem
31 lip 17:29
TOmek: zjadłem xD
578x − 85x <0
493x<0 /:493
x<0
x∊(−∞,0)
31 lip 17:32
think: co do zadania pierwszego, to spróbuj to zrobić w ten sposób:
| | 34 − 5x | |
skoro |
| ma być ujemne, to znaczy że licznik ma być dodatni a mianownik ujemny lub |
| | 17x | |
licznik ma być ujemny a mianownik dodatni. Takie dwa przypadki i wyjdzie Ci wtedy dobry
przedział

Drugie zobaczę później, bo teraz mam wypad na ogród.
31 lip 17:33
Godzio:
578x − 85x2 < 0 i teraz dokończ
31 lip 17:51
Godzio: do do pierwszego:
można zauważyć że dla x < 0 równość jest zawsze spełniona więc liczymy tylko dla x > 0
x > 0 − mozna pomnozyc obustronnie przez x
x > 6,8
czyli odp: (−
∞,0)∪(6,8,
∞)
31 lip 17:53
Godzio:
dodaj jeszcze raz końcówkę bo zdaje się że tam jest błąd
ale z tego co widze to i tak jakis wynik dziwny wyjdzie, no ale zobaczymy co powie
Lucyna
31 lip 18:02
Lucyna: TOmek jeśli miałeś na myśli że x ∊ (−∞ , 0) u (6,8; ∞) to jest ok
31 lip 18:58
Lucyna: w liczniku ma być 3x2 − 14x + 8
31 lip 19:10
Lucyna: a najmniejsza liczba naturalna należąca do zbioru rozwiązań nierówności

? to odnośnie
pierwszego zadania jeszcze...
31 lip 19:11
TOmek: 1
31 lip 19:22
TOmek: ŹLE

"7" IS ANSERW
31 lip 19:22
Lucyna: 
masz szczęście, że zauważyłam jak już się poprawiłeś
31 lip 19:28
Godzio:
To ja mam kolejne zadanko dla
TOmka
Dla jakich wartości parametru p nierówność:
| 2px2 + 2px + 1 | |
| ≥ 2 |
| x2 + x + 2 − p2 | |
jest spełniona dla każdej liczby rzeczywistej x ?
31 lip 19:33
TOmek: a te 2 drugie zadanko mam dobrze?
juz robie godzio
31 lip 19:41
Godzio:
prawie tylko tak jak napisała
Lucyna w liczniku ma być 3x
2 − 14x + 8 Δ = 100 itd i
wychodzą ładne wyniki
31 lip 19:42
Lucyna: Tom

no przecież Ci napisałam, że w liczniku powinno być 3x
2 − 14x + 8 a Tobie jakieś nie
wiem co wyszło i teraz to już ładnie się deltę policzy i pierwiastki, początek był dobrze,
właściwie wszystko było ok aż do błędu rachunkowego.
31 lip 19:42
Lucyna: Dobra wy macie co robić

a ja idę piec to głupie ciasto skoro obiecałam bratu
31 lip 19:43
TOmek: Przyznam ,ze takich zadanek nie robiłem jeszcze
| 2px2 + 2px +1 | |
| ≥2 /* x2+x+2−p2 |
| x2+x+2−p2 | |
2px
2 + 2px +1≥ 2x
2 +2x+4−2p
2
2px
2 + 2px +1−2x
2 +2x+4−2p
2≥0
2px
2 + 2px − 2p
2 −2x
2 + 2x +5≥0
31 lip 19:45
TOmek: co dalej nie wiem
31 lip 19:45
Lucyna: nie możesz pomnożyć, bo licznik może być ujemny....
31 lip 19:46
TOmek: wybaczcie, niedopatrzenie
31 lip 19:46
TOmek: to mam to całe sprowadzić do wspolnego mianownika
31 lip 19:47
Godzio: po pierwsze do to przydało by się od D zacząć i później robić
31 lip 19:48
TOmek: ok to pokolei robimy(podpowidacie mi) i pózniej zrobie to sobie za 2 dni by sie utrwalilo

x
2+x+2−p
2≠0
no i co teraz z tym zrobić
31 lip 19:52
Godzio:
Pytania pomocnicze będę dawać
1) W poleceniu jest napisane "dla liczby rzeczywistej x" − Z tego wynika że nie może być
ograniczone dziedziną
31 lip 19:54
Godzio: Oznacza to że mianownik nie może mieć żadnych pierwiastków, z tego wyznacz dziedzinę dla
p.
31 lip 19:54
TOmek: o stary "Oznacza to że mianownik nie może mieć żadnych pierwiastków" takiego wniosku to bym
nigdy nie wymyslił
nie wiem ale bardzo chce rozwiązac te zadanko
mam podstawic jakąś liczbe pod x
31 lip 20:00
Godzio:
| 2px2 + 2px + 1 | |
| ≥ 2 |
| x2 + x + 2 − p2 | |
żeby D = R to
x
2 + x + 2 − p
2 > 0 dla x ∊R ⇔ Δ < 0 i a > 0 − ten warunek mamy już spełniony
więc policz Δ < 0 i ustal jakie musi być p, i licz dalej tak jak zacząłeś na początku,
wyciągnij przed nawias to co się da(czyli x
2(...) + x(...) + ... ) i podobnie jak tutaj −
nierówność musi być spełniona przez x ∊ R
31 lip 20:01
Godzio:
Teraz już dasz radę? Ćwiczenia czynią mistrza
31 lip 20:01
Godzio:
Przerabiałeś już sobie funkcję kwadratową z parametrem:
−warunki na 0 rozwiązań, 1 rozwiązanie, 2 rozwiązania: dodatnie, ujemne, różne znaki, takie
same znaki mniejsze od a (a to jakakolwiek liczba), leżące pomiędzy dwoma liczbami
−
nierówności spełnione przez wszystkie liczby rzeczywiste lub brak rozwiązań
31 lip 20:09
TOmek: nie denerwuj sie

juz coś drgnęło zaraz coś fajnego napisze
31 lip 20:12
TOmek: powoli
x
2 + x + 2 mamy równanie kwadratowe
x
2 + x + 2 − p
2 > 0 dla x ∊R ⇔ Δ < 0 i a > 0 omg

Δ=1−4*(2−p
2)
Δ=1−8+4p
2
Δ= −7+4p
2
7+4p
2<0
Δ=0−4*4*7
Δ= − 112
31 lip 20:13
TOmek: tak Godzio tylko zapomniało mi się troche

ale spokojnie niedługo zaczne robić kiełbase a tam
jest około 30 zadan z f
2 z parametrem i wtedy to sobie wbije do bani na zawsze!
31 lip 20:14
Lucyna: Godzio, Ty go tak nie naciskaj, bo się zamknie w sobie i co?
31 lip 20:16
Godzio:
Δ = 1 − 8 + 4p
2 = 4p
2 − 7 < 0
4p
2 − 7 < 0
4p
2 < 7
| | √7 | | √7 | |
p∊ (− |
| , |
| ) Teraz rozwiązuj nierówność wiedząc że x2 + x + 2 − p2 > 0 |
| | 2 | | 2 | |
31 lip 20:17
Godzio:
Poczekam z trudniejszymi zadaniami aż trochę poprzerabia sobie Kiebłase

Ale to niech już dokończy
31 lip 20:18
TOmek: wybaczcie ale ja się dzisiaj poddaje, nie lubie robic jak czegos nie pamiętam, jak zaczne robić
kiełbase a zaczne jak skoncze trygonometrie to czasami poprosze o jakies zadanko na
sprawdzenie moich postepów. Dzisiaj mam "fajrant"
31 lip 20:23
Lucyna: spróbuj to zrobić na spokojnie nie na hurra

Godzio Cię tak pogadania, bo nie ma żadnej chyba
bardziej radosnej alternatywy, chociaż widzę że Kamil przyszedł, to będzie miał się na kim
wyżyć

Jeśli masz dość to miłego odpoczynku
31 lip 20:26
Lucyna: Godzio kiedy jadłeś coś słodkiego, jakiś taki sfrustrowany jesteś
31 lip 20:28
Godzio: dzisiaj serniczek z cukierni zjadłem

idę na rowerek ze znajomymi także nie będę nikogo
stresować
31 lip 20:36