Nakierujcie mnie jak rozwiązać to zadanie....proszę...
Elos: Zaznacz zdania prawdziwe.
Rzucamy kostką sześcienną. X = |p−q|, gdzie p – reszta z dzielenia wyniku rzutu przez 4, q
–reszta z dzielenia wyniku rzutu przez 3.
a) EX=1
b) P(X=1)=P(X>1)
c) P(X=1)=P(X=0)
d) Zbiór wartości X={1,2,3}
30 lip 22:59
think: oczka | reszta z dzielenia przez 4 | reszta z : przez 3 | |p−q|
1 1 1 0
2 2 2 0
3 3 0 3
4 0 1 1
5 1 2 1
6 2 0 2
30 lip 23:08
Elos: A znalazłby się do tego jakiś wzór ogólny na P(X=k)? Albo na EX? Bo najbardziej sobie z tym nie
umiem poradzić...
30 lip 23:11
think: Elos,
| | 1 | |
a) EX = |
| (0 + 0 + 3 + 1 + 1 + 2) = .... |
| | 6 | |
b) P(X = 1) tutaj wystarczy sobie odpowiedzieć ile spośród naszych odpowiedzi jest równe 1
P(X > 1) a ile jest większych od 1. Następnie musisz określić czy jest tyle samo odpowiedzi czy
nie....
c) na tej samej zasadzie co b)
d) popatrz na odpowiedzi |p−q| to jest Twój zbiór wartości, czy pokrywa się z podanym w
odpowiedzi d?
30 lip 23:17
Elos: No zbiór się nie pokrywa. EX mi wychodzi 1 1/6, więc też nie. Ale b) i c) pasują

Dzięki
30 lip 23:22
Kamil: think pomozesz mi w tyvh katach prosze cie bardzo, na stronce patrzyłem i nie rozumie
30 lip 23:26
Kamil: pomóz mi think i Elos i wytłumaczcie dobrze
30 lip 23:29