Jakby takie coś było...?
Elos: X – suma oczek wyrzuconych na dwóch kostkach sześciennych.
Y – zmienna losowa o rozkładzie dwumianowym z parametrami p=0,2 n=20.
EX .............. EY (wskazówka: wstawić „>” lub „<” lub „=”)
30 lip 22:46
Basia:
EX sobie policz wypisując
x
i i licząc p
i
x
1 pary sprzyjające p
i
2 (1,1)
136
3 (1,2) (2,1)
236
4 (1,3) (2,2) (3,1)
336
itd. do 12
a na tej stronie poszukaj jak się liczy wartość oczekiwaną zmiennej losowej mającej rozkład
dwumianowy
http://pl.wikipedia.org/wiki/Rozk%C5%82ad_dwumianowy
31 lip 01:09
Elos: Dzięki
31 lip 13:59