A jak obliczyć takie cudo? Bo oglądam wzory, ale nie wiem jak to zrobić...
Elos: Uczeń losowo zaznacza odpowiedzi w teście jednokrotnego wyboru składającym się z 20 pytań. W
każdym pytaniu do wyboru są 4 odpowiedzi. Wartość oczekiwana liczby poprawnych odpowiedzi
wynosi...........?
30 lip 22:27
think: | | 1 | |
hmm ponieważ prawdopodobieństwo poprawnej odpowiedzi jest stałe p = |
| |
| | 4 | |
to pasuje rozkład dwumianowy i:
30 lip 22:34
Elos: Dzięki

X – suma oczek wyrzuconych na dwóch kostkach sześciennych.
Y – zmienna losowa o rozkładzie dwumianowym z parametrami p=0,2 n=20.
EX ......... EY (wskazówka: wstawić „>” lub „<” lub „=”)
A to jakby było w takim razie...?
30 lip 22:36
think: EY = 0,2*20 = 4
| | 1 | | 2 | | 3 | | 4 | | 5 | |
EX = |
| (2 + 12) + |
| (3 + 11) + |
| (4 + 10) + |
| (5 + 9) + |
| (6 + 8) |
| | 36 | | 36 | | 36 | | 36 | | 36 | |
30 lip 22:50
Elos: Oooo dziękuję
30 lip 22:54
Elos: A można wiedzieć skąd się wzięły te liczby w nawiasie?
30 lip 22:55
think: Dobra, to odpowiedz mi na takie pytanie jakie sumy można otrzymać z rzutu dwiema kostkami i
jakie jest prawdopodobieństwo otrzymania danej sumy
30 lip 23:00
Elos: Na dwóch kostkach sześciennych można wyrzucić maksymalnie 12, a w każdym nawiasie suma jest
równa 14. I nie wiem czy tam jest błąd czy ja źle myślę? A prawdopodobieństwo to ja wiem.
30 lip 23:02
think: no tak ale wartość oczekiwana to prawdopodobieństwo*liczba wyrzuconych oczek, a ponieważ
prawdopodobieństwo wyrzucenia 2 oczek jak i wyrzucenia 12 jest takie samo, to zamiast pisać
| | 1 | | 2 | | 2 | | 1 | |
|
| *2 + |
| *3 + ... + |
| *11 + |
| *12 zwinęłam to w nawias. |
| | 36 | | 36 | | 36 | | 36 | |
30 lip 23:11
Elos: Aha no tak, już rozumiem
30 lip 23:12