matematykaszkolna.pl
Pomóżcie mi proszę...nie mam pojęcia jakie są te rozkłady... Elos: Reszta z dzielenia wylosowanej liczby całkowitej przez 2 ma rozkład: a) dwupunktowy b) dwumianowy c) geometryczny d) żaden z powyższych Znak wylosowanej liczby całkowitej z przedziału <−7; 10> ma rozkład: a) dwupunktowy b) dwumianowy c) geometryczny d) żaden z powyższych
30 lip 20:37
think: reszta z dzielenia przez 2 to: 0,1. w rozkładzie dwupunktowym zmienna losowa przyjmuje tylko dwie wartości, więc by się zgadzało.
30 lip 20:45
Elos: A to drugie? Bo z tego co wyczytałem na wikipedii itd to też by wychodziło, że dwupunktowy.
30 lip 20:53
think: emotka mamy to samo źródło naukowe a to drugie, to chyba jedynie metodą wykluczenia: odpada dwupunktowy, bo mamy do czynienia z: +, − i 0 dwumianowy zdaje się, że też odpada, bo tam jest podział na prawdopodobieństwo sukcesu, które jest stałe, a u nas ciężko byłoby to podzielić w tej sposób. najbardziej pasuje do signum jednostajny, czyli byłaby odpowiedź d) Ale uprzedzam ja bym sobie w zakresie prawdopodobieństwa nie wierzyła.
30 lip 21:31
Elos: Dzięki za pomoc emotka
30 lip 21:33
Elos: Było dobrze tak jak mówiłaś emotka Dziękuję emotka
30 lip 21:34
think: Proszę bardzo, mam nadzieję, nie sprowadziłam na manowceemotka
30 lip 21:37