Prosze
Kamil: Prosze o pomoc Godzia.Prosta l ma równanie y=−7+2.Równanie prostej prostopadłej do l i
przechodzącej przez punkt P=(0,1) ma postać;
A)y=7x−1
B)y=7x+1
29 lip 20:18
Kamil: nie pamietam jak to sie robiło pomóz Godzio
29 lip 20:19
Kamil: to bedzie y=ax+b
y=−7x+2
−7*a=−1/:(−7)
1=1
tak mi sie przypomina ze sie robiło lecz bede wdzieczy jak ktos sprawdzi
29 lip 21:20
TOmek: y=−7
x+2 zapomniałes chyba napisać
bierzesz "a" −> współczynnik kierunkowy
−7
"prostopadłe"
a*a= − 1
−7*a= − 1
(0,1)
y=ax+b
b= 1
29 lip 21:20
29 lip 21:21
Kamil: nie rozumiem a*a=−1
29 lip 21:22
Kamil: juz wiem jedno a to a lecz drugie a to −7 tak
29 lip 21:24
TOmek: jak obie funkcje f(x) i g(x) liniowe są do siebie równległe to (współczynnik kierunkowy
"a" co stoi przed x" są sobie równe! af=ag
Jeżeli funkcja liniowa f(x) jest prostopadła do g(x) to af * ag=−1 − musisz
wyliczyc wpółczynnik kierunkowy "ag" funkcji g(x) ze wzoru tego na czerwono
29 lip 21:26
b.: a*a to złe oznaczenie, TOmek poprawił je później na af * ag
Twoje rozwiązanie, Kamilu, jest zasadniczo poprawne, chociaż dość ubogie w komentarze i
wyjaśnienia
29 lip 21:42