matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
skla
ola:
Pieciokat w ktorym wszystkie boki sa rowne wpiano w okrag o promieniu 3 .Stosunke pola okregu do pieciokata 3:5.Oblicz dł.boku pieciokata. P kola=3
2
π=9π
Pk
3
=
P5
5
Nie wiem co podstawic za pole pieciokata
29 lip 15:27
ola:
Może
3
9π
9a//2
=
5
9a
*3=5*9π
2
30 lip 20:02
Godzio:
jest taki wzorek:
2P
r =
a + b + c + d + e
w Twoim wypadku
2P
r =
r = 3
5a
15a = 2P
15
P =
a
2
P
o
3
=
P
5
podstawiaj i obliczaj
30 lip 20:10
ola:
dzięki wielkie
30 lip 20:19