logarytmy
Pawel:
1) log4log3log2x=0
2) log4log2log3(x−1)=12
3) log3(3x+12)log3(x−2) =2
29 lip 14:59
Godzio:
x > 0
log4log3log2x = 0 to log3log2x = 1 to log2x = 3 jesli tak to x = 8
podobnie 2 od końca zrób
x > 2
log3(3x + 12) = log3(x−2)2
3x + 12 = x2 − 4x + 4
x2 − 7x − 8 = 0
(x + 1)(x − 8) = 0
x = −1 v x = 8
29 lip 15:31
Paweł: Ok dzięki
29 lip 22:22
Basia:
ad.1
założenia muszą być mocniejsze
1. x>0
2. log2x>0
3. log3log2x>0
stąd
1. x>0
2. log2x>log21 ⇔ x>1
3. log3log2x>log31 ⇔ log2x>1 ⇔ log2x>log22 ⇔ x>2
ostatecznie
x>2
analogicznie w zadaniu (2)
i w (3) też trzeba zrobić założenia
29 lip 22:28