zadanie
ulf: wykresem f.liniowej jest prosta k nachylona do OX pod katem rozwartym α tak ze cosα=−3/5
− wykazac, ze prosta k jest prostopadla do l=6x−8y+7
− wyznaczyc wszystkie wartosci m aby prosta k byla rownolegla do l1 o rownaniu (m−3)x − (m+2)y
−5
29 lip 14:05
Basia:
k: y = ax+b
a = tgα
masz cosα, policz sinα (jest dodatni) z jedynki trygonometrycznej
l: 6x−8y+7=0
8y=6x+7 /:8
y =
68x+
78
y =
34x +
78
porównaj współczynniki kierunkowe
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(m−3)x−(m+2)y−5=0
(m+2)y = (m−3)x−5
1.
m+2=0 ⇔ m=−2
i mamy równanie
0*y = −5x−5
−5x−5=0
5x=−5
x=−1
ta prosta na pewno nie będzie równoległa do k
2.
m+2≠0 ⇔ m≠−2
można dzielić przez m+2
współczynniki kierunkowe muszą być sobie równe
czyli
| m−3 | |
| =a (z poprzedniego podpunktu) |
| m+2 | |
29 lip 14:21
ulf: no a gdzie tu są wyznaczone parametry m ?
29 lip 15:17
Basia:
najpierw wylicz
a
jak będzie wyliczone rozwiąż równanie
i będziesz miał wyznaczony parametr
m
29 lip 22:13
Basia:
to są wskazówki nie gotowe rozwiązanie
rozwiązanie do końca należy do Ciebie
29 lip 23:06