nierównosc wymierna
TOmek:
D:R \ {1}
dla x>0
| 2x−5 | | 1*(x−1) | |
| − |
| ≤0 |
| (x−1) | | 1*(x−1) | |
(x−4)*(x−1)≤0
x∊(1,4>
dla x<0
{3x−6}{−x+1}≤0
3{x−2}−1{x−1}≤0
−3{x−2}{x−1}≤0
x∊(−
∞,1)v<2,
∞)
dobrze to jest rozwiązane i tak w ogole co tu jest odpowedzią xD?
29 lip 00:33
TOmek: rozwiązałem chyba dobrze, ale co w takim zadaniu jest rozwiązaniem

x∊(1,4> x∊(−
∞,1)v<2,
∞) mam z tych obu zbiorów wyznaczyć częśćwspólną

czy jak
29 lip 00:37
Godzio:
hmmm, ale nie rozwiązujesz tego w przedziałach 0≤x i x < 0 bo tutaj masz |x − 1| wiec
rozwiązujesz w przedziałach .... ? popraw, wynik będzie sumą tych przedziałów
29 lip 00:45
Godzio: popraw odp + przedziały, daj końcową odpowiedź i git majonez
29 lip 00:46
TOmek: dla x>0
będzie x∊(1,4>
a
dla
x<0
czyli jak jest liczone dla przedziału x<0 to <2,
∞) sie nie zalicza

( troche zapomniałem tę
w.bezwzględna)
x∊(−
∞,1)v<2,
∞) −>x∊(−
∞,0)
i teraz
x∊(−
∞,0) v x∊(1,4> dobrze?
29 lip 10:40
TOmek:
29 lip 21:14
b.: po co się rozważa przypadki w takich sytuacjach? a no po to, żeby pomnożyc nierówność przez coś
obustronnie, i trzeba znać znak tego czegoś
w tym zadaniu mamy w mianowniku |x−1| >0 (dla x z dziedziny), wiec
| | 2x−5 | |
|
| ≤ 1 / * |x−1|>0 |
| | |x−1| | |
2x−5 ≤ |x−1|
i teraz 2 przypadki: x<1 wtedy x−1<0 czyli |x−1|=−(x−1),
i drugi przypadek: x>1
29 lip 21:25
b.: może inaczej, powinieneś w Twoim rozwiązaniu rozważać przypadki x>1 i x<1, żeby się modułu
pozbyć, a nie x<0 i x>0...
29 lip 21:26
b.: w kazdym z przypadkow musisz odrzucic rozwiazania niespelniajace zalozenia. np. w II przypadku
(gdy x<1) dostajesz, ze x∊(−∞,1)v<2,∞) , ale x<1, wiec zostaje tylko x∊(−∞,1)
podobnie w 1. przypadku
na koniec bierzesz sume zbiorow
29 lip 21:28
TOmek: to dlaczego źle mi wyszłed jeden przedział jak zrobiłem dobrze zadanie (lecz trudniejszym
sposobem)
29 lip 21:33
b.: dla x>0 nie musi zachodzić |x−1|=x−1, tak jest tylko dla x>1
więc w tym przypadku powinieneś rozważać dodatkowe 2 podprzypadki: x∊(0,1) i x>1
(zaznaczam jednak, że rozbijanie zadanie na x>0 i x<0 nic nie daje, a tylko komplikuje!)
może inaczej
|x−1| = x−1, gdy x−1>0, czyli gdy x>1 (a nie gdy x>0)
29 lip 21:40
TOmek: po prostu powinienem znależć miejsce zerowe |x−1| i liczyc (−
∞,1> i (1,
∞)
tak
29 lip 21:49
TOmek:
29 lip 22:18
Godzio: tak tylko że (−∞,1) bo 1 nie należy do dziedziny
29 lip 22:20
Basia:
TOmku możesz tak jak liczyłeś ale musisz rozważyć przypadki:
1. x−1≥0 (a nie x≥0) ⇔ x≥1 bo wtedy i tylko wtedy |x−1|=x−1
dla x≥0 x−1 może być i dodatnie (np. dla x=1) i ujemne (np.dla x=12) czyli nadal nie
wiadomo czym zastąpić |x−1|
2. x−1<0 (a nie x<0)
uzasadnienie jak w (1)
30 lip 00:18
Basia:
poprawka:
1. x−1>0
bo w mianowniku nie może być 0
30 lip 00:18
TOmek:
a czemu x−1>0 przecież definicja wartosci bz. mówi ,ze
|a|
x
x≥0
lub
−x
x<0
więc powinienem rozpatrywać na
x−1≥0
x≥1
i x−1<0
x<1
hmmm
30 lip 11:38
robinka: bo |x−1| jest w mianowniku i x−1≠0

rozumiesz?
30 lip 12:27
TOmek: wybacz niedopatrzenie
30 lip 13:36