ciągi liczbowe
zagubiona: Dany jest ciąg (a
n) o wyrazie ogólnym
Uzasadnij, że jest to ciąg arytmetyczny.
28 lip 23:37
Basia:
musisz pokazać, że
a
n+1−a
n jest liczbą stałą
| | 5−2(n+1) | | 5−2n−2 | | 3−2n | |
an+1 = |
| = |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
teraz policz
a
n+1−a
n
28 lip 23:41
zagubiona: | | −2 | |
no własnie w tym obliczeniu cos mi nie wychodzi bo wychodzi mi |
| |
| | 3 | |
28 lip 23:45
Godzio: jeśli tak Ci wychodzi to znaczy że jest arytmetyczny
28 lip 23:48
zagubiona: no wiem ze jest ale czy dobrze mi wyszlo?
28 lip 23:49
Basia:
dobrze
28 lip 23:57
zagubiona: dziękuję
29 lip 00:07