ciągi liczbowe
zagubiona: Dla jakich wartości x wyrażenia w podanej kolejności tworzą ciąg arytmetyczny:
7+x, 9+2*x, 11+3*x.
28 lip 23:36
Basia:
skorzystaj z tego, że w ciągu arytmetycznym
co jest równoważne z równaniem
2a
2=a
1+a
3
podstaw za a
1,a
2,a
3 i rozwiąż zwykłe równanie liniowe z niewiadomą x
28 lip 23:39
zagubiona: tak i mi wychodzi
2*(9+2*x)=7+x+11+3*x
18+4*x=18+4x
i nic nie wychodzi
28 lip 23:48
Jack:
wychodzi, i to bardzo dużo

Podstaw sobie kilka liczb za "x" i zobacz co się dzieje.
28 lip 23:51
zagubiona: przecież wszytko w tym równaniu sie skraca......nie wiem jak...
28 lip 23:54
Basia:
dostałaś równanie
4x+18=4x+18
równoważne z równaniem
0=0
to ostatnie to prawda czy fałsz ?
28 lip 23:55
Basia:
można też inaczej
a2−a1=9+2x−(7+x)=9+2x−7−x = x+2
a3−a2=11+3x−(9+2x)=11+3x−9−2x=x+2
czy istnieje jakieś x∊R dla którego nie byłby to ciąg arytmetyczny ?
czyli
czy istnieje jakieś x∊R dla którego a2−a1≠a3−a2 ?
czyli
czy istnieje jakieś x∊R dla którego x+2≠x+2 ?
29 lip 00:08
zagubiona: ok dzięki
3 sie 13:43
monik:
3 sie 14:00