ciągi liczbowe
zagubiona: Dany jest ciąg
Wyznacz wszystkie wyrazy tego ciągu będące liczbami naturalnymi.
28 lip 23:34
Basia:
| | n+15 | | n | | 15 | | 15 | |
an = |
| = |
| + |
| = 1+ |
| |
| | n | | n | | n | | n | |
| | 15 | | 15 | |
1+ |
| ∊N ⇔ |
| ∊N ⇔ n=1,3,5,15 |
| | n | | n | |
28 lip 23:37
zagubiona: tak Basiu ale co sie stało pozniej z tą 1 co była przy ułamku 15/n?
28 lip 23:40
Basia:
| | 15 | |
1+ |
| ma być liczbą naturalną |
| | n | |
| | 15 | |
to jaką liczbą musi być |
| ? |
| | n | |
28 lip 23:43
zagubiona: okey dziękuję
28 lip 23:55