Trygonometria
Kamil: | | √2 | |
Prosze o pomoc Godzia,Kąt α jest ostry i sin α= |
| .Wtedy:
|
| | 3 | |
A)α=60
B)30<α<45
C)α=45
D)0<α<30
28 lip 21:53
28 lip 22:00
Lucyna: √2 ≈ 1,41
a 0,47 < 0,5 więc sinα < sin30
o dla kąta ostrego sinus jest funkcją rosnącą, mniejsza wartość
| | 1 | |
funkcji to mniejszy argument, więc skoro |
| jest większa to w takim razie α < 30o |
| | 2 | |
28 lip 22:13
Kamil: które mam zaznaczyć
28 lip 22:17
Kamil: odpowiedz d poprawna tak
28 lip 22:19
Kamil: wytłumaczysz w tryonometrii funkcje rosnaca i malejaca
28 lip 22:20
Kamil: prosze pomóz zebym zrozumiał lepiej dobrze
28 lip 22:21
Lucyna: odpowiedź d.
28 lip 22:48
Lucyna:

Tutaj masz przykład funkcji rosnącej.
Dla większego argumentu x
1 < x
2 wartość funkcji też jest większa y
1 = f(x
1) < f(x
2) = y
2
28 lip 22:52
Lucyna: Jak masz wartości funkcji rosnącej, f(x1) i f(x2) i widzisz, że f(x1) > f(x2) to wtedy nie
ma bata x1 > x2
28 lip 22:59
Lucyna: Spróbuj to przetrawić a ja na dziś już kończę. Dobranoc.
28 lip 22:59