f.tryg
domcia: wyznacz pozostałe wartości f.trygonometrycnych wiedzac ze:
ctg=√2
28 lip 19:51
Święty: Podstawowe wartości funkcji trygonometrycznych...
28 lip 20:41
Święty: Przepraszam za wcześniejszy post.
To jednak nie podstawowe wartości funkcji trygonometrycznych.
Radzę narysować trójkąt prostokątny oznaczyć ctg=√2 i postepować według tw. Pitagorasa
28 lip 20:44
Godzio: zdaje się że nie ma napisane że kąt jest ostry
28 lip 20:57
Godzio:
ctgα =
√2 −> I lub III ćwiartka
| | √6 | | √6 | |
cosα = − |
| v cosα = |
| |
| | 3 | | 2 | |
| | √3 | | √3 | |
sinα = − |
| v sinα = |
| |
| | 3 | | 3 | |
28 lip 21:00