Trygonometria
Kamil: | | √2 | |
Kąt α jest ostry i sinα= |
| .Wtedy:
|
| | 3 | |
A)α=60
o
B)30
o<α<45
o
C)α=45
o
D)0
o<α<30
o
28 lip 18:58
28 lip 19:00
think: | | √2 | | 1 | |
no to musisz tylko jeszcze określić czy |
| jest większy czy mniejsze od |
| . Basia |
| | 3 | | 2 | |
Ci tłumaczyła, kiedy jest funkcja rosnąca a kiedy malejąca. Dla kąta ostrego, sinus jest
funkcją rosnącą, większa wartość pociąga większy argument. Czyli jeżeli (sin30
o = )0,5 >
√2/3(=sinα) to wtedy α<30.
28 lip 21:39
Kamil: wytłumaczycie mi to dobrze bo nie wiem co dalej dobrze
28 lip 22:05
Kamil: na inny poscie ok tym wyzej prosze
28 lip 22:06