Trygonometria
Kamil: Prosze o pomoc w zadaniu Basie, Kąt α jest ostry i cosα=0,75.Wówczas:
A)α>60o
B)α>45o
C)α=60o
D)30o<α<45o
28 lip 17:24
28 lip 17:31
Kamil: i co dalej z tym robic bo nie bardzo wiem?
28 lip 17:39
Basia:
0,75 =
34
przedstawmy te ułamki tak by miały mianownik 4
| | 3 | |
jak myślisz, w które miejsce trzeba wstawić |
| ? |
| | 4 | |
| | 2 | | 2√2 | | 2√3 | |
a< |
| <b< |
| <c< |
| <d |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
a,b,c czy d ?
28 lip 17:41
Kamil: nie w d
28 lip 17:42
Kamil: trzeba wstawić w miejsce a
28 lip 17:43
Basia:
zgadza się nie w d
kombinuj dalej
podpowiem:
√2≈1,41
√3≈1,73
28 lip 17:44
Kamil: w a
28 lip 17:45
Kamil: nie w a
28 lip 17:45
Kamil: jakiej słuchasz muzyki?
28 lip 17:46
Basia:
Kamil jakim cudem mogłoby być
34<24 ?
podziel czekoladę na 4 równe części; każda z nich to 14 czekolady
2 części to 2*14 = 24
3 części to 3*14 = 34
to która liczba jest większa ?
28 lip 17:47
28 lip 17:50
Kamil: kpw
28 lip 17:50
Basia:
różnej; klasyki, jazzu, bluesa, reggae, ballad, poezji śpiewanej, piosenki aktorskiej itp.
28 lip 17:51
Kamil: za 1 bede
28 lip 17:51
Basia: no to gdzie to 34 musi się znależć
a,d odpadają
zostało b,c
pomyśl
28 lip 17:52
Basia:
2
√2≈2*1,4=2,8<3
2
√3≈2*1,7=3,4>3
czyli
2
√2<3<2
√3
czyli
cos45 < cosα < cos30
cosinus w przedziale <0,90> jest malejący czyli
45 > α > 30
a to tyle samo co
30 < α < 45
28 lip 17:56
Kamil: jeszcze chwile ok
28 lip 17:59
Kamil: skad ten przedział w cosinusie
28 lip 18:00
Kamil: mam nastepne zadanie ok
28 lip 18:48
Kamil: napisze w nowym poscie nowe zadanie dobrze
28 lip 18:49