zadanka różne
mimi:

hallo wszystkim, mam zadanko niby łatwe ale nie jestem dobra z maty, proszę o pomoc i
pozdrawaim dziewczyny , które juz mi pomagały Pozniej sie odezwe bo musze do maluszka leciec,
pozdrawiam i dziekuje, mimi
1a ) Oblicz powierzchnie.Podaj w m² (rysunek)
na dole
a=608 cm
b= 165 cm
c= nie ma
e= 245 cm to w środku jak wysokość
b) Tim pokonuje droge z Dortmund do Bochum na swoim skuterze. Zazwyczaj 21 km pokonuje przez 35
minut. Dzisiaj jednak, już po 15 minutach , miał awarię. Ile km przebył Tim w tym czasie.
d) Lisa mysli o dwóch cyfrach: „Dwukrotność pierwszej cyfry jest 3 razy większa niz
trzykrotność drugiej cyfry i suma obu cyfr jest 2 razy mniejsza niż trzykrotność drugiej
cyfry.
“
d1) Sprawdz czy tymi cyframi są , 6 jako pierwsza i 3 jako druga cyfra. Zanotuj obliczenia.
d2) Odznacz równania pasujące do danego zadania z cyframi.
2* x= 3* y+3 x* x = 3+2 *y 3 * y = 2* x −3
x+y+2=3* y x+x=3* y −2 x+y= 3 *y−2
tak nie tak nie tak nie
28 lip 16:32
Basia:
ad.a
coś tu nie gra (możliwe, że rysunek); za mało danych
czy z rysunku nie wynika, że c=b lub coś w tym rodzaju ?
28 lip 16:39
Basia:
ad.b
proporcja
35 min − 21 km
15 min − x km
stąd
35*x = 21*15
28 lip 17:24
Basia:
cyfry x,y,
2x = 3*3y
2x=9y
2x+2y=3y
2x=9y
2x=y
9y=y
8y=0
y=0
sprzeczność i żaden układ równań nie pasuje
to chyba powinno być tak:
Dwukrotność pierwszej cyfry jest o 3 większa niż trzykrotność drugiej cyfry
i suma obu cyfr jest o 2 mniejsza niż trzykrotność drugiej cyfry.
wtedy:
2x=3y+3
x+y=3y−2
co po przekształceniu daje
3y=2x−3
x+y=3y−2
czyli trzeci układ równań
2x = 3y+3
x = 2y−2
2(2y−2)=3y+3
4y−4=3y+3
y=7
x=2*7−2=12
rozwiązaniem jest para x=12, y=7 i tylko ona
czyli cyfry 6 i 3 (z d1) odpadają
28 lip 17:37
mimi: witam, nie jest napisane ,że b=c ale wygladaja podobnie
28 lip 18:43
mimi: tak masz rację w tym o 3 wieksza i o 2 mniejsza, sorki
28 lip 18:47
mimi: myslałam ,że to to samo ale jednak nie , jeste, wdzieczna Basiu
28 lip 18:48
mimi: Basiu , dobrze niech bedzie,że b=c , nic nie pisze o tym ale trudno jakos to trzeba wyliczyc a
na oko sa idealne
28 lip 19:01
mimi: Basiu yadanie pierwsye y tzm polem juy oblicyyzam, oblicyzam pole trojkata i dodaam pole
prostokata
dzieki
28 lip 21:56