Trygonometria
Kamil: | | √3 | |
Kąt α jest ostry i tgα= |
| .Wtedy:
|
| | 2 | |
A)α=30
O
B)α>45
o
C)30
o<α<60
o
D)45
o<α<60
o
28 lip 15:06
Basia:
tg45 = 1
tg60=
√3
stąd
tg30 < tgα < tg45
a ponieważ tangens jest w przedziale <0,90) funkcją rosnącą to
30<α<45
28 lip 15:10
Kamil: tu końcówke cos nie zabardzo rozumiem
28 lip 15:15
bzzz: dobra Basia Ci pomoga to ja idę z czystym suminiem popracować zanim szef się zeźli...
28 lip 15:19
Basia:
f.jest rosnąca to znaczy, że mniejszemu argumentowi odpowiada mniejsza wartość i
odwrotnie, mniejszej wartości odpowiada mniejszy argument
f. jest rosnąca tzn.
f(x1)<f(x2)<f(x3) ⇔ x1<x2<x3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
dla f.malejącej jest inaczej
f.jest malejąca to znaczy, że mniejszemu argumentowi odpowiada większa wartość i
odwrotnie, mniejszej wartości odpowiada większy argument
f.jest malejąca tzn:
f(x1)<f(x2)<f(x3) ⇔ x1>x2>x3
28 lip 15:23
Kamil: jasnie mi sie zrobiło
28 lip 15:27
Kamil: ide jesc za chwile napisze nastepne zadanie dobrze
28 lip 15:34
Basia:
dobrze
28 lip 15:34