funkcje
szymon: Funkcja liniowa f jest opisana wzorem
f(x)= (2−a)*x+3
Wyznacz liczbę a, dla której:
a) punkt A=(−5,7) należy do wykresu funkcji f;
b) funkcja f jest rosnąca
c)wykres funkcji f oraz wykres funkcji g określonej wzorem g(x)= −0,75x+6 przecinają oś Ox w
tym samym punkcie.
28 lip 13:12
TOmek: a) punkt A=(−5,7) należy do wykresu funkcji f;
x= −5
y= 7
i podstawiasz do
y= (2−a)*x+3 −równanie z jedną niewiadomą
7=(2−a)*(−5)+3
b) funkcja jest rosnąca jak a>0
28 lip 13:20
TOmek: c)
rysujemy oby dwie funkcje sprawdzamy gdzie sie przecieły (bierzemy x i y z przecięca tych
funkcji) i podstawiamy do wzoru y= (2−a)*x+3 i mamy a
28 lip 13:23
Basia:
ad.b
funkcja jest rosnąca gdy 2−a>0
28 lip 13:34
Basia:
ad.c
TOmku zastanów jak to rozwiązać algebraicznie
28 lip 13:35
TOmek: uklad równan!?
28 lip 14:11
Basia:
punkty przecięcia z osią OX to miejsca zerowe funkcji
| | 600 | | 6*4*25 | |
g(x)= −0,75x+6 = 0 ⇔ −0,75x = −6 ⇔ x = |
| = |
| = 8 |
| | 75 | | 3*25 | |
x
0=8
f(x)=(2−a)x+3 = 0
1.
a=2 ⇒ f(x)=3 i nie ma miejsc zerowych, czyli a=2 odpada
2.
a≠2 ⇒ 2−a≠0 i można dzielić przez 2−a
stąd
| | −3 | | 3 | |
(2−a)x+3=0 ⇔ x = |
| = |
| |
| | 2−a | | a−2 | |
czyli
dalej już chyba oczywiste
28 lip 14:32
szymon: dzięki wielkie
28 lip 21:55
zagubiona: basia moglabys mi pomoć w zadaniu z wielomianem prosze pomoz zagubiona
28 lip 22:07
Damian: =−3x+6.
21 lis 09:07