funkcje
crazy nati: Wiadomo, że z 90 kg suchych łodyg lnu można otrzymać 8kg lnianego płótna.
a) Ile kilogramów suchych łodyg lnu potrzeba na wykonanie 6kg lnianego płótna?
b) Napisz wzór określający liczbę kilogramów otrzymanego płótna lnianego, w zależności od
liczby x kilogramów suchych łodyg lnu wziętych do produkcji.
27 lip 22:36
think: a)
90kg łodyg − 8kg płótna
xkg łodyg − 6kg płótna
8x = 6*90 / : 8
x = 67,5kg
b)
90kg łodyg − 8kg płótna
xkg łodyg − ykg płótna
90y = 8x
27 lip 22:50
crazy nati: dziękuję
28 lip 12:30
Iga: kurcze, to jest proste.

dziękuję
20 paź 13:34