Trygonometria
Kamil:

Zadanie dla Godzia, prosze cie o pomoc.W trójkącie prostokątnym ABC(rysunek obok), gdzie lBCl=3
i lACl=5, sinus kąta ostrego β jest równy :
27 lip 20:51
Godzio: oblicz z pitagorasa AB i licz
27 lip 20:52
Kamil: czekaj chwilke
27 lip 20:53
Kamil: tak szło twierdzenie Pitagorasa 32+52=x2
27 lip 20:58
Kamil: tak szło twierdzenie Pitagorasa 32+52=x2
27 lip 20:58
b.: zgadza sie
27 lip 20:58
Kamil: x=9+25
x=√34
27 lip 21:05
Kamil: ile to bedzie z pierwiastka
27 lip 21:06
Kamil: co?
27 lip 21:06
Kamil: pomózcie
27 lip 21:14
Kamil:
27 lip 21:15
27 lip 21:15
Godzio: a widzisz żeby w odpowiedzi był inaczej zapisany √34 ?
27 lip 21:17
Kamil: chodzi mi czy da sie wyciągną pierwiastek √34
27 lip 21:20
Godzio: z mojej odpowiedzi powinieneś wnioskować że się nie da
√34 =
√2 * 17 więc nie da się rozłożyć
27 lip 21:21
Kamil: Godzio jestes super ale powiedz z tym pierwiastkiem
27 lip 21:21
Kamil: byłem prawie pewny
27 lip 21:22
Kamil: mówią mi ze pewnosci mi brak
27 lip 21:22
Kamil: i co dalej liczyć w tym zadaniu?
27 lip 21:23
Kamil: jestes daj podpowiedz dobrze
27 lip 21:24
27 lip 21:25
Kamil: Godziu
27 lip 21:27
Godzio: podstaw i licz czegoś jeszcze nie umiesz ?
27 lip 21:28
27 lip 21:31
Godzio: dobra teraz usuń niewymierność
27 lip 21:31
Kamil: zaraz podam nastepne zadanie wiec nie uciekaj ok
27 lip 21:32
Kamil: wyjdzie odp d
27 lip 21:38
Kamil: jak zapisać √34*√34
27 lip 21:40
Godzio:
√34 *
√34 = 34 i wyjdzie tak jak powiedziałęś odp D
ale naprawdę musze juz isc na pewno ktos Ci pomoże
27 lip 21:43
Kamil: pracujesz
27 lip 21:43
Kamil: jutro musisz isc do pracy?
27 lip 21:44
Kamil: zdaje sie ze o ile pamietam
27 lip 21:44
Kamil: jestes czekaj podam nastepne zadanie ok
27 lip 21:45
Godzio: dobra jeszcze mam doslownie kilka minut dawaj szybko
27 lip 21:48
patryk: czesc.Kamil pomocy mam problem .potrzebuje maly ops co to jest funkcja liniowa.prosze pomuz
27 lip 21:56
Kamil: pisze nastepne zadnie
27 lip 21:59
Kamil: Przyprostokątne w trójkącie prostokątnym mają długości 12 i 5.Cosinus najmniejszego kąta w
tym trójkącie jest równy:
27 lip 22:02
Kamil: co robić Godzio
27 lip 22:03
Kamil: jak to policzyć Godzio pomóz
27 lip 22:04
Godzio:

jak masz takie cos narysuj sobie trójkąt o dłuższej i krótszej przyprostokątnej i zobacz gdzie
jest najmniejszy kąt i oblicz jego cosinus
27 lip 22:08
Kamil: nie zabardzo kapewu
27 lip 22:11
Kamil: nie rozumiem
27 lip 22:11
Godzio: ale czego ? chyba widać na rysunku który kąt jest mniejszy ?
27 lip 22:11
Kamil: własnie po czym poznac ze mniejszy
27 lip 22:14
Kamil: no poczym poznajesz ze mniejszy powiedz
27 lip 22:15
Kamil: no powiedz prosze
27 lip 22:15
Godzio: | | 12 | |
po rysunku  cosα = |
| kóniec kropka ide powodzenia |
| | 13 | |
27 lip 22:15
Kamil: β
27 lip 22:15
Kamil: nie idz robimy nastepne
27 lip 22:16
Kamil: ile jeszcze mozesz być
27 lip 22:16
Kamil: ?
27 lip 22:16
Kamil: co?
27 lip 22:17
Kamil: jestes czy zasnełes
27 lip 22:17
think: Kamil rozpoznaje się to po długościach boków trójkąta, naprzeciw najdłuższego boku jest
największy kąt, później naprzeciw średniego boku jest średni kąt i naprzeciw najkrótszego boku
jest kąt o najmniejszej mierze...
27 lip 22:18
Kamil: wytłumacz mi to jasniej
27 lip 22:18
Kamil: a skąąd wiedziałes ze α jest wyzej niz β
27 lip 22:19
Kamil: no powiedz
27 lip 22:20
Kamil: pytam sie bo takich zadan nie robiłem i mało rozumiem
27 lip 22:21
Kamil: dobra pisze nastepne zadanie
27 lip 22:23
think: gdybyś widział wykres sinusoidy lub cosinusoidy, to byś wiedział, że cosα (mówimy o α z
| | π | |
przedziału od 0 do |
| ) przyjmuje największą wartość dla jak najmniejszych kątów, bo cos0 |
| | 2 | |
| | π | |
= 1 a cos |
| = 0 tzn, że im większy kąt tym mniejsza wartość funkcji cos. dla sinusa jest |
| | 2 | |
| | π | |
na odwrót, kąt rośnie od 0 do |
| |
| | 2 | |
27 lip 22:24
Kamil: Oblicz wartość wyrazenia:
a)3sin30o−2cos45o+4tg60o
b)tg45o+2cos60o+3sin30o
27 lip 22:26
Kamil: a co z tym daj podpowiedz
27 lip 22:28
think: no dobra to ile wynosi:
sin30 = ....
cos45 = ....
tg60 = ....
tg45 = ....
cos60 = .....
Takie rzeczy to powinieneś wiedzieć nawet gdyby Cię obudzono w środku nocy z głębokiego snu.
27 lip 22:29
Kamil: prosze
27 lip 22:29
27 lip 22:29
think: tak a co z resztą?
27 lip 22:30
Kamil: wy umiecie na pamiec
27 lip 22:32
think: w takim razie
| | 1 | |
3sin30 − 2cos45 + 4tg60 = 3* |
| − 2*... + 4*.... = .... wystarczy pomnożyć, dodać czy tam |
| | 2 | |
odjąć i po problemie.
27 lip 22:32
think: Kamil umiem na pamięć od podstawówki. A jeżeli zapomniałeś, to warto wejść na zakładkę z
trygonometrią i sobie powtórzyć. Nie będziesz umiał tego czego się nie nauczysz.
27 lip 22:34
27 lip 22:36
27 lip 22:37
Kamil: dobrze
27 lip 22:38
Kamil: ide jesc za chwile wróce
27 lip 22:38
think: | | 1 | |
i dobrze, wystarczy w miejsce cos60 podstawić |
| i masz właściwie po zadaniu. |
| | 2 | |
27 lip 22:44
think: heh Ty o tej porze jesz, a ja o tej porze śpię... smacznego i powodzenia przy zadankach, na
mnie już pora
27 lip 22:46