Zadanie problemowe
Radosław 2: Nauczyciel podyktował uczniom zadanie

ocisk o masie m,poruszający się z prędkością v wbija
się
w mur na głębokość s. Podaj czas t trwania ruchu pocisku w murze,jeśli siła hamująca wynosi F.
Pierwszy uczeń liczył z mozołem i w końcu zapisał w swoim kajeciku t=
√2msF.Drugi
policzył
szybciej t=
mvF.A trzeci chłopiec,zaraz podnosi palec w górę i oznajmia t=
2sv
Teraz właściwe zadanie:ustosunkuj się do odpowiedzi tych chłopców.Proszę o krótką rozprawkę.
Za najlepszą wypowiedź oferuję wzorem" zadane" 2300 punktów to znaczy wszystkie jak przepadły
mi na tymże zadane z samowoli anonimowego moderatora.Fizyka raczej ale matmą ma wiele
wspól−nego
27 lip 18:17
Basia:
Nie rozwiążę, bo nie pamiętam już jakie są związki między masą, siłą itd., ale nie mogę
zrozumieć tego zdania:
...to znaczy wszystkie jak przepadły mi na tymże zadane z samowoli anonimowego moderatora
Możesz wyjaśnić o co Ci chodzi ?
28 lip 05:24
Radosław 2: Nie sądziłem że moje niejako prywatne problemy kogoś zainteresują(to na marginesie).Właściwie
oczekuję rozwiązania
28 lip 07:36
Basia:
Mnie nie chodzi o opis sytuacji, mnie chodzi o sens tego zdania.
28 lip 11:53
robinka: umiesz to rozwiązać ? mnie wychodzą wszystkie trzy odpowiedzi
28 lip 12:44
Basia:
jeżeli mnie pytasz to nie
pamiętam tylko, że
F=m*a
a w ruchu jednostajnie przyspieszonym
tutaj byłoby s
0=0 v
0=0
ale nie jestem pewna czy to jest ruch jednostajnie przyspieszony
28 lip 13:29
Basia:
oj błąd
v
0≠0
v
0=v
czyli byłoby to nieco bardziej skomplikowane
28 lip 13:32
Mateusz: Zacznijmy od analizy przypadku:
Pocisk przed zderzeniem z murem poruszał się z określoną prędkością, więc posiadał określoną
energię kinetyczną. Po wbiciu się w mur jego energia kinetyczna uległa zmianie.
Siła oporu wykonała pracę na drodze s, powodując zmniejszenie energii kinetycznej pocisku.
Korzystamy z drugiej zasady dynamiki Newtona własciwie z jej algebraicznego zapisu
| | Δv | |
F = m*a oraz wzoru na przyszpieszenie a = |
| i z tego znanego ci zapewne wzoru
|
| | Δt | |
| | a*(Δt)2 | | (Δv*Δt) | | 2s | |
s = |
| = |
| => Δt = |
| czyli trzeci chłopiec miał racje
|
| | 2 | | 2 | | Δv | |
28 lip 16:11
Basia:
w tym rzecz, że ja znam wzór
gdzie
* s – droga, pokonana przez ciało
* s
0 – droga początkowa ciała
* v – wartość prędkości ciała
* v
0 – wartość prędkości początkowej ciała
* t – czas trwania ruchu jednostajnie przyspieszonego
* a – wartość przyspieszenia.
i
v(t)=v
0+at
a tutaj s
0=0 ale v
0≠0
jak więc ten wzór zredukował się do postaci
nie twierdzę, że nie jest tak jak napisałeś, ale nie wiem
dlaczego tak jest
28 lip 16:28
Mateusz: | | at2 | |
Wzór s = |
| jest szczególnym przypadkiem tego wzoru co napisałas powyzej gdy v0 = 0 |
| | 2 | |
| | at2 | |
wzór przyjmuje postac s = |
| ale zaraz x wersją s0 to pierwszy raz sie spotykam znam |
| | 2 | |
wzór
| | at2 | |
s = v0t+ |
| natomiast tego co napisałas to się z nim nie spotkałem nic poszukam tablic |
| | 2 | |
fizycznych na półce i zobacze czy taki wzor jest.
28 lip 16:37
Basia:
mniejsza o s0
mnie chodzi o to gdzie się podziało v0t
bo tu przecież v0≠0 (a może tak, ale w takim razie nie wiem dlaczego)
28 lip 16:42
Mateusz: No cóż w tablicach nie znalazłem takiego wzoru byc moze ze taki wzor jak podajesz jest a ja go
| | at2 | |
nie znam coz nie jestem z zawodu fizykiem ale tak jak napisałem s = |
| jest |
| | 2 | |
| | 1 | |
szczególnym przypadkiem wzoru s = v0t+ |
| at2 |
| | 2 | |
28 lip 16:45
Mateusz: W zadaniu nie ma podanej informacji ze pocisk poruszał się z jakąs prędkoscią początkową tylko
tu cyt "Pocisk o masie m poruszający sie z prędkoscią v".
28 lip 16:50
Mateusz: A i znalazłem na internecie te wersje wzoru którą ty podałąs czyli jest ok
28 lip 16:53
Basia:
ja tym bardziej nie jestem i być może dlatego głupio zadaję pytania, ale nadal nie wiem gdzie
i dlaczego zniknęło v0t
wprawdzie gdyby wyobrazić sobie sytuację odwrotną (siła pcha ciało, które siedzi w ścianie; po
jakim czasie przebije ścianę jeżeli wiadomo, że w tym momencie osiągnie prędkość v)
wszystkie wartości powinny pozostać takie same(jedynie wektor przyspieszenia miałby przeciwny
zwrot) i wtedy v0 byłoby równe 0
28 lip 16:56
Basia:
no przecież nie mógł uderzyć w ścianę z prędkością = 0, bo nie tylko w żaden sposób by się w
nią nie wbił, ale w ogóle by w nią nie uderzył (po prostu by sobie przy niej leżał)
28 lip 17:00
Radosław 2: A ja sobię zauważyłem,że np:
t1=√2msF t2=mvF t3=2sv ⇒ t12/t2=t3
O jakieś takie uwagi mnie chodzi
29 lip 11:35
Gustlik: Nauczyciel podyktował uczniom zadanie: pocisk o masie m,poruszający się z prędkością v wbija
się
w mur na głębokość s. Podaj czas t trwania ruchu pocisku w murze,jeśli siła hamująca wynosi F.
Robisz tak:
Dane: m, v, s, F
Szukane: t
| | Δv | | v | |
a= |
| = |
| , bo Δv=v − pocisk się "zatrzymał"
|
| | t | | t | |
| | F | |
a= |
| − II zasada dynamiki Newtona
|
| | m | |
30 lip 17:41