matematykaszkolna.pl
Zadanie problemowe Radosław 2: Nauczyciel podyktował uczniom zadanieocisk o masie m,poruszający się z prędkością v wbija się w mur na głębokość s. Podaj czas t trwania ruchu pocisku w murze,jeśli siła hamująca wynosi F. Pierwszy uczeń liczył z mozołem i w końcu zapisał w swoim kajeciku t=2msF.Drugi policzył szybciej t=mvF.A trzeci chłopiec,zaraz podnosi palec w górę i oznajmia t=2sv Teraz właściwe zadanie:ustosunkuj się do odpowiedzi tych chłopców.Proszę o krótką rozprawkę. Za najlepszą wypowiedź oferuję wzorem" zadane" 2300 punktów to znaczy wszystkie jak przepadły mi na tymże zadane z samowoli anonimowego moderatora.Fizyka raczej ale matmą ma wiele wspól−nego
27 lip 18:17
Basia: Nie rozwiążę, bo nie pamiętam już jakie są związki między masą, siłą itd., ale nie mogę zrozumieć tego zdania: ...to znaczy wszystkie jak przepadły mi na tymże zadane z samowoli anonimowego moderatora Możesz wyjaśnić o co Ci chodzi ?
28 lip 05:24
Radosław 2: Nie sądziłem że moje niejako prywatne problemy kogoś zainteresują(to na marginesie).Właściwie oczekuję rozwiązania
28 lip 07:36
Basia: Mnie nie chodzi o opis sytuacji, mnie chodzi o sens tego zdania.
28 lip 11:53
robinka: umiesz to rozwiązać ? mnie wychodzą wszystkie trzy odpowiedzi emotka
28 lip 12:44
Basia: jeżeli mnie pytasz to nie pamiętam tylko, że F=m*a a w ruchu jednostajnie przyspieszonym
 at2 
s = s0+v0*t+

2 
tutaj byłoby s0=0 v0=0
 at2 Ft2 
s=

=

2 2m 
 2sm 
t2 =

F 
ale nie jestem pewna czy to jest ruch jednostajnie przyspieszony
28 lip 13:29
Basia: oj błąd v0≠0 v0=v
 Ft2 
s = v*t+

2m 
czyli byłoby to nieco bardziej skomplikowane
28 lip 13:32
Mateusz: Zacznijmy od analizy przypadku: Pocisk przed zderzeniem z murem poruszał się z określoną prędkością, więc posiadał określoną energię kinetyczną. Po wbiciu się w mur jego energia kinetyczna uległa zmianie. Siła oporu wykonała pracę na drodze s, powodując zmniejszenie energii kinetycznej pocisku. Korzystamy z drugiej zasady dynamiki Newtona własciwie z jej algebraicznego zapisu
 Δv 
F = m*a oraz wzoru na przyszpieszenie a =

i z tego znanego ci zapewne wzoru
 Δt 
 at2 
s =

mozemy zapisac
 2 
 a*(Δt)2 (Δv*Δt) 2s 
s =

=

=> Δt =

czyli trzeci chłopiec miał racje
 2 2 Δv 
28 lip 16:11
Basia: w tym rzecz, że ja znam wzór
 at2 
s = s0+v0*t+

2 
gdzie * s – droga, pokonana przez ciało * s0 – droga początkowa ciała * v – wartość prędkości ciała * v0 – wartość prędkości początkowej ciała * t – czas trwania ruchu jednostajnie przyspieszonego * a – wartość przyspieszenia. i v(t)=v0+at a tutaj s0=0 ale v0≠0 jak więc ten wzór zredukował się do postaci
 at2 
s =

2 
nie twierdzę, że nie jest tak jak napisałeś, ale nie wiem dlaczego tak jest
28 lip 16:28
Mateusz:
 at2 
Wzór s =

jest szczególnym przypadkiem tego wzoru co napisałas powyzej gdy v0 = 0
 2 
 at2 
wzór przyjmuje postac s =

ale zaraz x wersją s0 to pierwszy raz sie spotykam znam
 2 
wzór
 at2 
s = v0t+

natomiast tego co napisałas to się z nim nie spotkałem nic poszukam tablic
 2 
fizycznych na półce i zobacze czy taki wzor jest.
28 lip 16:37
Basia: mniejsza o s0 mnie chodzi o to gdzie się podziało v0t bo tu przecież v0≠0 (a może tak, ale w takim razie nie wiem dlaczego)
28 lip 16:42
Mateusz: No cóż w tablicach nie znalazłem takiego wzoru byc moze ze taki wzor jak podajesz jest a ja go
 at2 
nie znam coz nie jestem z zawodu fizykiem ale tak jak napisałem s =

jest
 2 
 1 
szczególnym przypadkiem wzoru s = v0t+

at2
 2 
28 lip 16:45
Mateusz: W zadaniu nie ma podanej informacji ze pocisk poruszał się z jakąs prędkoscią początkową tylko tu cyt "Pocisk o masie m poruszający sie z prędkoscią v".
28 lip 16:50
Mateusz: A i znalazłem na internecie te wersje wzoru którą ty podałąs czyli jest ok
28 lip 16:53
Basia: ja tym bardziej nie jestem i być może dlatego głupio zadaję pytania, ale nadal nie wiem gdzie i dlaczego zniknęło v0t wprawdzie gdyby wyobrazić sobie sytuację odwrotną (siła pcha ciało, które siedzi w ścianie; po jakim czasie przebije ścianę jeżeli wiadomo, że w tym momencie osiągnie prędkość v) wszystkie wartości powinny pozostać takie same(jedynie wektor przyspieszenia miałby przeciwny zwrot) i wtedy v0 byłoby równe 0
28 lip 16:56
Basia: no przecież nie mógł uderzyć w ścianę z prędkością = 0, bo nie tylko w żaden sposób by się w nią nie wbił, ale w ogóle by w nią nie uderzył (po prostu by sobie przy niej leżał)
28 lip 17:00
Radosław 2: A ja sobię zauważyłem,że np: t1=2msF t2=mvF t3=2sv ⇒ t12/t2=t3 O jakieś takie uwagi mnie chodzi
29 lip 11:35
Gustlik: Nauczyciel podyktował uczniom zadanie: pocisk o masie m,poruszający się z prędkością v wbija się w mur na głębokość s. Podaj czas t trwania ruchu pocisku w murze,jeśli siła hamująca wynosi F. Robisz tak: Dane: m, v, s, F Szukane: t
 Δv v 
a=

=

, bo Δv=v − pocisk się "zatrzymał"
 t t 
 v 
stąd t=

a 
 F 
a=

− II zasada dynamiki Newtona
 m