granize
Marek: Wyznacz asymptotę pionową wykresu funkcji:
f(x) =
√ 1 − 4x1 − x
Dochodzę do tego, że
| | −3 | |
lim(x→1+) (√ |
| ) = lim(x→1+) √+∞ = +∞ ⋁ −∞ |
| | 0− | |
dla x→1
− granica nie istnieje, gdyż miałbym po przekształceniu ułamek z liczy ujemnej i
dlatego nie istnieje granica lewostronna.
Czy dobrze kombinuję?
27 lip 16:38
Godzio:
dla x = 1 : licznik: 1 − 4 = −3 < 0
x−>1
+ => x > 1
mianownik: 1 − x < 0
czyli:
lim
x → 1+√1−4x1−x =
∞
i analogicznie 1
−, nie jestem znawcą także lepiej żeby ktoś na to spojrzał bo głowy nie dam że
dobrze
27 lip 16:52
Jack:
| | 1 | |
D: x≠1 ∧ 1−4x≥>0 ⇒ x≤ |
|
|
| | 4 | |
Asymptoty pionowe badamy na brzegu zbioru wyznaczonego przez dziedzinę. W tym przypadku zbadaj
punkt 1/4. Zauważ, że ma sens badanie jedynie granicy lewostronnej (dlaczego?)
27 lip 17:07
Jack:
tak patrze teraz, że może pierwiastek jest nad całym wyrażeniem?
Jesli tak to: (1−4x)(1−x)≥0. I znów trzeba zbadać punkty na brzegach
27 lip 17:11
Godzio:
Jack a tak chyba też może być:
1 − 4x ≤ 0
1 − x < 0 i wtedy x ∊ (1,∞)
27 lip 17:12
Radosław 2: Cóż to bzdury,panowie musieli się zalać w przysłowiowego trupa
27 lip 17:17
Jack:
D:
(1−4x)(1−x)≥0 i x≠1
czyli x∊(−∞1/4>∪ (1,∞)
Tak więc badamy punkty 1/4− i 1+
Jesli o tym mówiłeś, Godziu, to ok.
27 lip 17:33
Godzio: | | 1 | |
a tak się zastanawiam czy trzeba badać asymtpoty dla |
| jeśli jest to przedział domknięty |
| | 4 | |
?
27 lip 17:37
Marek: Pierwiastek jest nad całym zadaniem.
Hej... myślałem bardziej i sprawdzeniu poprawności rozumowania. Jestem pewny, że asymptotą jest
tutaj x =1 (asymptota prawostronna) bo jest to poprawna odpowiedz to tego zadania podyktowana
na końcu podręcznika z którego mam zadanie.
27 lip 17:47
Jack:
To czy domknięty, czy otwarty nie ma tu znaczenia. Badać trzeba punkty na brzegu takiego zbioru
− a zarówno domknięty jak i otwarty mogą takie punkty mieć (domknięty zawsze takie ma).
28 lip 00:18
Basia:
co wyście powymyślali ?
f(x)=
√1−4x1−x
[ 1−4x≥0 ∧ 1−x>0 ] ∨ [1−4x≤0 ∧ 1−x<0 ] ⇔
[ 4x≤1 ∧ x<1 ] ∨ [ 4x≥1 ∧ x>1 ] ⇔
[ x≤
14 ∧ x<1 ] ∨ [ x≥
14 ∧ x>1 ] ⇔
x≤
14 ∨ x>1 ⇔
x∊(−
∞;
14> ∪ (1;+
∞)
w punkcie x=
14 funkcja jest określona i ma wartość f(
14)=0, nie może więc mieć w tym
punkcie asymptoty pionowej
czyli można tylko badać
lim
x→1+ f(x) = (1−4)*(−
∞)=−3*(−
∞)=+
∞
prosta x=1 jest asymptotą pionową prawostronną
28 lip 04:14
Jack:
byłem przekonany że badałem kiedyś aympt. we wszystkich punktach brzegowych dziedziny... W
zasadzie "∞" nie powinna wyjść w punktach brzegowych zb. domkniętego, skoro funkcja jest na
nich określona... Hmm Ok, trochę niepotrzebnej pracy zaproponowałem
Markowi. Sorry
Godziu − widzę że miałeś jednak rację
28 lip 10:43
Basia:
w punkcie x=14 funkcja jest określona...
argument nie jest wystarczający
miało być
w punkcie x=14 funkcja jest określona i ciągła
28 lip 12:09
Basia:
na przykład funkcja
1x−1 dla x≠1
f(x) =
0 dla x=1
ma asymptotę pionową obustronną x=1
jest wprawdzie określona w punkcie x0=1, ale nie jest w tym punkcie ciągła
28 lip 15:57
Radosław 2:
Może i mnie poniosło,ale gdy najbliższe asymptocie ekstremum lokalne danej funkcji ciągłej to
minimum
to lewostronna granica tej funkcji przy asymotocie+∞ i tyle
29 lip 12:09
Basia:
akurat jest tam asymptota pionowa prawostronna
29 lip 14:26
mkmlk5: Ω≥≥
29 lip 19:45