dział równania i nierówności
maja: Z jedengo punktu wyruszają jednocześnie w tym samym kierunku trzy ciała z prędkościami
odpowiednio równymi 20km/h, 40km/h, 60km/h. Drugie ciało rozpoczyna ruch o 2 godziny później
niż pierwsze.Po jakim czasie od chwili rozpoczęcia ruchu przez drugie ciało powinno wyruszyć
trzecie ciało, aby dogonić pierwsze ciało równocześnie z drugim.
27 lip 16:27
Godzio:
| | s | |
(*) pierwsze ciało: v = |
| = 20 |
| | t | |
| | s | |
(**) drugie ciało wyruszyło o 2h później czyli: v1 = |
| = 40 |
| | t − 2h | |
| | s | |
(***) trzecie ciało: v3 = |
| = 60 |
| | t − x | |
droga wszędzie będzie taka sama
(*) s = 20t
(**) s = 40t − 80
(***) s = 60t − 60x
20t = 40t − 80
−20t = −80
t = 4 h
przyrównaj (*) do (**) i podstaw t = 4 h
27 lip 17:05
maja: przeciez juz Ty porównałeś (*) do (**)....
27 lip 21:50
Godzio:
miało być(*) do (***)
27 lip 22:10
maja: porównałam i co dalej....
27 lip 22:17