Liczby rzeczywiste - 2 zadania
Kamil: 1.Wiedząc,że Ix−1I ≤ 3 oraz Iy+3I ≤ 5 , wyznacz największą i najmniejszą wartość iloczynu xy.
Wyliczyłem ,że x∊<−2,4> ,a y∊<−8,2> , ale nie wiem co dalej zrobić ,żeby wyliczyć największą i
najmniejszą wartość xy.
2.Uzasadnij ,że dla dowolnych liczb a i b prawdziwa jest nierówność:
a
2 +b
2 +4 ≥ 2(a+b−ab)
liczę: a
2+b
2+4 −2a −2b +2ab ≥ 0
(a+b)
2 −2(a+b) +4 ≥ 0
i nie wiem co z tym zrobić , tyle co zauważyłem wzór ...
Dzięki z góry za pomoc
27 lip 16:12
Godzio: 1.
|x − 1| ≤ 3
x − 1 ≤ 3 i x − 1 ≥ −3
x ≤ 4 i x ≥ −2
|y + 3| ≤ 5
y + 3 ≤ 5 i y + 3 ≥ − 5
y≤ 2 i y ≥ −8
x * y:
− max: y = −8, x = −2 , x * y = 16
− min y = −8, x = 4 , x * y = − 32
2.
a2 + b2 + 4 ≥ 2(a + b − ab) /*2
2a2 + 2b2 + 8 ≥ 4a + 4b − 4ab
a2 + b2 + 4 − 4a − 4b + 2ab + a2 + b2 + 2ab + 4 ≥ 0
(2 − a − b)2 + (a + b)2 + 4 ≥ 0
27 lip 17:19
Maciek: (2−a−b)2 − co to za wzór? Zapisanie tego jak to uczyniłeś wystarczy na uzasadnienie?
27 lip 17:33
Godzio: tak bo
(2 − a − b)2 i (a + b)2 ≥ 0 a 4 > 0 więc suma tych wyrażeń jest na 100% > 0
(a + b + c)2 = a2 + b2 + c2 + 2ab + 2ac + 2bc
27 lip 17:35
think: można też:
(a+b)2 − 2(a+b) + 4 ≥ 0
a + b = t
t2 − 2t +4 ≥ 0
t2 − 2t + 1 + 3 ≥ 0
(t − 1)2 + 3 ≥ 0
(a + b −1)2 + 3 ≥ 0 a to jest prawda, bo najmniejsza wartość przyjmowana przez wyrażenie
podniesione do kwadratu to 0.
27 lip 22:11
Basia:
można też tak
(a+b−1)2 = a2+b2+1+2ab−2a−2b
(a+b+1)*2+3 = a2+b2+4+2ab−2a−2b
(a+b+1)*2+3>0 ⇒
a2+b2+4+2ab−2a−2b>0 ⇒
a2+b2+4>2a+2b−2ab ⇒
a2+b2+4>2(a+b−ab) ⇒
a2+b2+4≥2(a+b−ab)
c.b.d.o.
28 lip 05:00
aaaaaaa: 2a+4=2a
30 sty 14:47
pigor: Kamil −u co do twojej nierówności to jest prostsza niż ...

, bo bardzo dobrze zacząłeś i
doszedłeś
w minutę do
(a+b)2−2(a+b) + 4 ≥0 , a dalej to ...

pryszcz np. dalej
(a+b)
2−2 *1 *(a+b) + 1 + 3 ≥ 0 ⇔
(a+b−1)2+3 ≥ 0 i po ...

wszystkim

!
30 sty 15:19