Ciągi
Kamil: Prosze pomózcie,Narysuj wykres ciągu (a
n) okreslonego wzorem:
| | n−1 | |
b)an= |
| i nε{1,2,3,4}
|
| | n=1 | |
c)a
n=n
2−4,gdy 1≤n<4
d)a
n=(−1)
n−1 i nε{1,2,3,4,5,6}
27 lip 14:06
bzzz: Kamil jestem w pracy i nie mogę teraz.
27 lip 14:23
bzzz:

a) n < 6 to znaczy, że masz narysować wykres dla n : { 1, 2, 3, 4, 5 }
Jest to wykres punktowy nie ciągły. w pozostałych przypadkach możesz zrobić tak samo.
27 lip 14:35
bzzz: w podpunkcie b) masz tylko dla a1,a2,a3 i a4 na osi xów zaznaczasz 1,2,3,4 na osi y−ków to
co Ci wyjdzie po policzeniu a1, a2, a3 i a4
Ja tam na moim rysunku dla n = 1 miałam wartość 1, dla n = 2 miałam wartość 1/2 itd.
27 lip 14:38
bzzz: c) 1 ≤ n < 4 to n może być 1, 2 lub 3
27 lip 14:39
Kamil: dzięki
27 lip 14:40
Kamil: za n wstawiam np 1 w a podpunkcie
27 lip 14:43
bzzz: tak, później 2 i tak do 5 wszystkie po kolei
27 lip 14:50
Kamil: a moge sobie przed zadaniem narysować tabelke i podstawić do wzoru
27 lip 15:19
Kamil: ?
27 lip 15:30
bzzz: jak najbardziej. Sorki, że tak długo, ale jak pisałam gdzieś tam na górze jestem w pracy i nie
mam możliwości zaglądania tu non stop.
27 lip 15:59
Kamil: ok
27 lip 16:03
Kamil: jestes bzzz
27 lip 17:28