z działu równania i nierówności
maja: Suma cyfr liczby trzycyfrowej wynosi 15. Jeśli zamienimy miejscami cyfrę setek i cyfrę
jedności, to otrzymamy liczbę o 396 większą. Znajdź tę liczbę, jeśli wiadomo, że cyfra
środkowa jest średnią arytmetyczną cyfr skrajnych.
27 lip 13:19
Godzio: 100a + 10b + c − liczba trzycyfrowa
100c + 10b + a − liczba po przestawieniu
a + b
+ c = 15
100a + 10b + c + 396 = 100c + 10b + a
| | a + c | |
b = |
| => 2b = a + c |
| | 2 | |
27 lip 13:37
maja: no tak ale co dalej?.....
27 lip 16:21
b.: masz uklad 3 rownan (podany przez Godzia), trzeba rozwiazac...
Godzio Ci podpowiedzial, zeby wyliczyc a+c z trzeciego rownania (2b=a+c) i wstawic to a+c do
pierwszego rownania... (Godzio zaznaczyl to na niebiesko)
27 lip 16:23
maja: nie nie wiem jak to zrobic.....prosze pomoc....
27 lip 16:32
Maciek:
2b=a+c
2b+b=15
b=5
27 lip 16:41
maja: no tak.....i co dalej..?
27 lip 16:45
Maciek: a=15−5 −c
a=10 −c
1000 − 100c + 50 +c +396=100c +50 + 10 −c
no i wylicz sobie c...
27 lip 16:55
Maciek: Wyjdzie a=3,b=5,c=7
27 lip 16:55
Godzio: ehhh
początek mamy b = 5 w takim razie:
a + c = 10
100a + c + 396 = 100c + a
a + c = 10
99a − 99c = −396 /: 99
a + c = 10
a − c = 4 z tym sobie już poradzisz ?
27 lip 16:57
Maciek: Ta liczba to 357 , po przestawieniu 753 . 753−396=357
27 lip 16:58
maja: dziękuję bardzo

za cierpliwość i pomoc oczywiście Tobie Godzio i Maćkowi
27 lip 22:01