równania i nierówności
maja: Liczby 2a−2, 2a+2, a+1 są długościami boków trójkąta. Do jakiego przedziału liczbowego należy
liczba a?
27 lip 13:17
bzzz: boki trójkąta spełniają nierówność trójkąta, czyli suma długości każdych dwóch boków jest
większa od długości trzeciego boku:
x = 2a − 2
y = 2a + 2
z = a + 1
teraz nierówności dla boków x,y,z:
x + y ≥ z
x + z ≥ y
y + z ≥ x
Podstaw za x,y,z te długości z zadania wyjdą Ci przedziały dla a. Rozwiązaniem jest przedział
wspólny dla tych trzech przypadków.
27 lip 13:42
Kamil: pomozesz mi bzzz
27 lip 14:10
maja: dziękuję bardzo za pomoc
27 lip 16:13