wielomiany z działu równania i nierówności
zagubiona: Dany jest wielomian
W(x)=x4−m*x3+n*x2−8.
Wartość tego wielomianu dla x=2 jest taka sama,jak dla x=−2 i wartość wielomianu dla x=3 wynosi
82. Wyznacz liczby m i n i oblicz dla jakich x wartości tego wielomianu są większe od wartości
wielomianu W1(x)= x4+2.
27 lip 13:12
Godzio:
W(2) = W(−2)
W(3) = 82
16 − 8m + 4n − 8 = 16 + 8m + 4n − 8 − z tego wyznacz m i oblicz n w 2 równaniu
2 część: W(x) > W1(x) x4 się skróci i dalej tylko znajdz pierwiastek, podziel,
albo rozłóż na czynniki jeśli Ci się uda powodzenia
27 lip 13:30
maja: cos mi źle wychodzi....mógłbyś Godzio wyznaczyc to m....ja chyba robie gdzies błąd...niby takie
banalne a źle wychodzi....
27 lip 16:01
Godzio:
Ale co tu może źle wyjść skoro wszystko się skaraca i zostaje
16 = 16m
m = 1
W(3) = 81 − 27 + 9n − 8 = 82
−35 + 9n = 1
9n = 36
n = 4
nierówność postaraj się sama zrobić
27 lip 17:48
zagubiona: mi wychodzi
−16m=0 z czego m=0.....nie wiem gdzie robie błąd...
28 lip 12:42
Basia:
dane:
W(2)=W(−2)
W(3)=82
W(x)=x4−m*x3+n*x2−8
W(2)=24−m*23+n*22−8=16−8m+4n−8= −8m+4n+8
W(−2)=(−2)4−m*(−2)3+n*(−2)2−8=16+8m+4n−8= 8m+4n+8
−8m+4n+8=8m+4n+8
i masz rację
16m=0
m=0
W(3)=34−m*33+n*32−8 = 81−27m+9n−8 = −27m+9n+73
−27m+9n+73=82
−27*0+9n=82−73
9n=9
n=1
czyli
W(x)=x4+x2−8
x4+x2−8>x4+2
x2−10>0
(x−√10)(x+√10)>0 ⇔ x∊(−∞,−√10)∪(√10,+∞)
28 lip 23:10
Godzio:
nie zauważyłem jednej 16 sorki za błąd
28 lip 23:55
zagubiona: dziękuję Basiu i Tobie Godzio też
29 lip 00:05