Prosze o pomoc w uzupelnieniu luk, bo mi nic nie wychodzi...
lala: Do rozwiązywania testu z języka Chińskiego uczeń stosuje następującą metodę wyboru jednej z
czterech odpowiedzi. Najpierw rzuca dwoma kostkami sześciennymi − białą i czarną. Bierze pod
uwagę wartość bezwzględną różnicy wyrzuconych oczek. Jeżeli jest ona równa 1, to zaznacza
pierwszą odpowiedź, 2 − drugą, 3 − trzecią, 4 − czwartą. W pozostałych przypadkach ponownie
rzuca kostkami. Jednak teraz bierze pod uwagę resztę z dzielenia sumy wyrzuconych oczek przez
4. Zaznacza odpowiedź o numerze równym wartości tej reszty powiększonej o 1. Jeżeli przez X
oznaczymy zmienną losową, której wartości stanowi numer zaznaczonej odpowiedzi, to:
P(X=1)=......
P(X=2)=......
P(X=3)=......
P(X=4)=......
Basia:
oznaczam dla skrócenia zapisu:
A
i = {X=i}
P(A
i)=P(X=i)
musisz zastosować wzór na prawdopodobieństwo całkowite
P(A
i)=P(A
i/B
1)*P(B
1)+P(A
i/B
2)*P(B
2)
B
1 − rozstrzygnięcie w 1 rzucie
B
2 − rozstrzygnięcie w 2 rzucie
|Ω
B|=36
B
1={(1,2) (1,3) (1,4) (1,5)
(2,1) (2,3) (2,4) (2,5) (2,6)
(3,1) (3,2) (3,4) (3,5) (3,6)
(4,1) (4,2) (4,3) (4,5) (4,6)
(5,1) (5,2) (5,3) (5,4) (5,6)
(6,2) (6,3) (6,4) (6,5) }
|B
1| = 28
B
2 = {(1,1) (1,6) (2,2) (3,3) (4,4) (5,5) (6,1) (6,6)}
|B
2|=8
A
1/B
1 = {(1,2) (2,1) (2,3) (3,2) (3,4) (4,3) (4,5) (5,4) (5,6) (6,5)}
analogicznie rozpisz A
2/B
1; A
3/B
1; A
4/B
1
teraz drugi przypadek
|Ω
2|=36
A/B
2 = { (1,3) (2,2) (2,6) (3,1) (3,5) (4,4) (5,3) (6,2) (6,6) }
analogicznie rozpisz A
2/B
2; A
3/B
2; A
4/B
2
podstaw cztery razy do wzoru i policz
P(A
1),P(A
2),P(A
3),P(A
4)