rozeta
domino:

Oblicz pole rozety
26 lip 23:32
domino:
P= a
2(
π2−1) [ j
2 ]
ale należy to wykazać
27 lip 00:05
Godzio:
| | 1 | |
P = Pmałego kw − Pw = 22 − |
| π22 = 4 − π |
| | 4 | |
P
c = P
kw − 8P = 16 − 24 + 8π = 8π − 8 = 8(π − 1)
zgadza się ?
27 lip 00:14
Godzio: hmmm
27 lip 00:16
Godzio: a czekaj bo przecież 8 * 4 to 32 więc bedzie ok
| | π | |
... = 16 − 32 + 8π = 16( |
| − 1) |
| | 2 | |
27 lip 00:18
domino: 4*8= ? mnie uczyli ,że to nie jest
24 
27 lip 00:18
Godzio:
27 lip 00:20
domino: ok

bo już myślałam , że wprowadzono "unijną tabliczkę mnożenia"
27 lip 00:26
AS:
| | a2 | | 1 | | π*a2 | | a2 | |
P1 = |
| − |
| * |
| = |
| *(4 − π) |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 16 | |
| | a2 | |
P = a2 − 8*P1 = a2 − 8* |
| *(4 − π) |
| | 16 | |
27 lip 07:56