trójkąt
domino: W trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych a, b poprowadzono wysokość z wierzchołka
kąta prostego. Wykaż,że jeżeli zachodzi: b
2= a*h
26 lip 23:15
domino:
Godzio
za łatwe zadanie? i dlatego nie chce Ci się podać rozwiązania
26 lip 23:58
Godzio:
| | √b2 − h2 | | b | |
cosα = |
| = |
| |
| | b | | √a2 + b2 | |
| b2 − h2 | | b2 | |
| = |
| b2 = ah |
| b2 | | a2 + b2 | |
(ah − h
2)(a
2 + ah) = a
2h
2
a
3h + a
2h
2 − a
2h
2 − ah
3 = a
2h
2
a
3h − a
2h
2 − ah
3 = 0 /: ah
a
2 − ah − h
2 = 0
Δ = h
2 + 4h
2 = 5a
2
√Δ =
√5h
| | √b2 − h2 | | √h2 + √5h22 − h2 | |
cosα = |
| = |
| = |
| | b | | | |
| | √1 + √52 − 1 | | √1 + √5 − 2 | |
|
| = |
| = |
| | | | √1 + √5 | |
| √√5 − 1 * √√5 + 1 | | 2*(√5 − 1) | | √5 − 1 | |
| = |
| = |
| |
| √5 + 1 | | 4 | | 2 | |
27 lip 00:04
Godzio: robiłem robiłem i mi coś w pierwiastkach się nie zgadzało i 2 razy sprawdzałem i znalazłem błąd
dlatego tak długo
27 lip 00:04
Godzio:
A te zadania które Ty dajesz to zawsze robię chyba że mnie nie ma obecnie na forum albo nie
umiem

nie ważne czy łatwe czy trudne, zrobić trzeba
27 lip 00:10
domino:
A tak :
z podobieństwa trójkątów
teraz z jedynki tryg.
cosα+ cos
2α= 1 i cosα>0
Δ=
√5
c.n.u
27 lip 00:11
Godzio:
ehh nigdy nie rozwiązuję (niestety) zadań najłatwiejszym sposobem, chyba muszę się zapisać na
korki do naszego znajomego z forum
27 lip 00:15
domino:
Musisz i powinieneś szukać najprostszych sposobów, bo na maturze czy egzaminach
czas jest bardzo ważny
27 lip 00:23
Godzio:
O czas się nie martwię jeśli mam sposób to raczej więcej czasu stracę na szukanie prostszego
sposobu na rozwiązanie niż rozwiązanie dłuższym, pisze też w miarę szybko zwłaszcza z matmy

ale się postaram
27 lip 00:26
domino:
27 lip 00:27
Godzio:
Szkoda tylko że w szkole mam tylko 5 matematyk i do tego nie ma kółka matematycznego ...
ale na szczęście dodatkowe matmy nadrabiam na forum a kółko realizuję gdy dajesz mi zadanka
także nie jest źle
27 lip 00:29
domino:
Cieszę się,że daję Ci "rozrywkę"

Za parę dni coś Ci jeszcze podrzucę.
Przez kilka dni nie będę na forum ( przyjaciółka przyjeżdża i będzie do soboty)
Narazie padam ze zmęczenia

Dobranoc , miłych snów
27 lip 00:36
Godzio: Dobranoc
27 lip 00:38