Zadanko
Godzio:
Mam takie zadanko:
Korzystając z nierówności 2
√ab ≤ a + b a,b > 0, obliczyć granicę
| | log516 | |
limx−>∞( |
| )n i chodzi mi tylko o to jak wykorzystać tą nierówność |
| | log23 | |
moje rozwiązanie :
zakładam że:
log
516 ≥ log
23
4log
23 ≥ log
25
log
281 ≥ log
25
81 ≥ 5
| | log516 | |
czyli |
| > 1 więc |
| | log23 | |
| | log516 | |
limx−>∞( |
| )n = ∞ |
| | log23 | |
26 lip 21:20
think: Godzio a tam nie powinno być:
log
516 ≥ log
23
| 4 | | 1 | |
| ≥ log23 , skąd masz zamiast log23 to |
| przecież tam nic nie |
| log25 | | log23 | |
zmieniasz...
26 lip 21:25
b.: poza tym od strony logicznej jest niepoprawnie:
,,zakładam że:
log
516 ≥ log
23 (*)
...
czyli ... (**) ''
to znaczy tylko tyle, że jeśli zachodzi (*), to zachodzi też (**), ale to nic nie daje
26 lip 21:34
Godzio:
b. dasz jakąś wskazówkę

?
26 lip 21:36
b.: log25 * log23 ≤ (log2 5 + log2 3)2/4 = (log2 15)2/4 i dalej łatwo pokazać, że jest to
mniejsze od 4
26 lip 21:36
Godzio:
tak myślę myślę i nie wiem czy to jest dobrze :
log
23 * log
25 > 4
| | (log25 + log23)2 | | (log215)2 | |
log25 * log23 ≤ |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | |
(log
215)
2 < 16
log
215 < 4
log
215 < log
216
15 < 16
to coś w ogóle mi da ?
26 lip 21:52
think: Godzio da!
| log516 | | log216 | | 4 | |
| = |
| = |
| udowodniłeś że mianownik |
| log23 | | log25*log23 | | log25*log23 | |
jest mniejszy od 4 więc ułamek cały jest większy od 1...
26 lip 21:55
Godzio:
No to teraz ja się skompromitowałem

dzięki
b. i
think
26 lip 21:57
think: Godzio, ale mniej niż ja, w końcu świeżo z urlopu wróciłam, powinnam mieć umysł jak brzytwa po
odpoczynku
26 lip 21:58