matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Prosze o pomoc!
Ala.:
Obliczyc pole powieszchni i objętoś ostrosłupa prawidłowego czworokątnego.
26 lip 14:43
robinka:
1
V=
Pp*H
3
Pp=a
2
H − wyliczamy z twierdzenia Pitagorasa
1
(
d)
2
+H
2
=7
2
2
d=a
√
2
wylicz i podstaw Pc=Pp+Pb
1
Pb=4*
a*c
2
c− wysokość ściany bocznej c
2
+2
2
=7
2
2 − połowa długości boku
26 lip 16:21