Miki: Wanna ma pojemnosć 300 l. Ma ona kształt graniastosłupa o podstawie trójkata
równoramiennego. Oblicz dł. ramiona tego trójkąta, jesli woda w wannie siega 30 cm, a
podstawa tego trójkąta ma 2 m.
17 gru 19:14
xpt: Oznaczenie:
a - długość poszukiwanego ramienia
h - wysokość trójkąta
H - wysokość słupa wody (wysokość graniastosłupa / wanny )
V - objętość wanny
Pp = 1/2 * 20dm * h - pole trókąta, który stanowi podstawę garniastosłupa (wanny)
Dla ułatwienia zamieniłem wszytskie jednostki na dm (bo 1l = 1dm3)
obliczasz h
h=√a2-10dm2 (wynika to z twierdzenia Pitagorasa)
obliczasz Pp
V=Pp*H ⇒ Pp = V/H
Pp = 100 dm2
Pp = 1/2 * 20dm * h ⇒ 100 dm2 = 1/2 * 20dm * h
100 dm2 = 1/2 * 20dm * √a2-10dm2
100= 10 * √a2-10 Dzielisz obustronnie przez 10
10 = * √a2-10 Podnosisz obustronnie do kwadratu
100 = a2-10
a2 = 110
a= ±√110
17 gru 23:55
anmario: Ze wzoru na objętość graniastosłupa:
V=P*h gdzie
P - pole podstawy, w tym wypadku jest nią ten trójkąt
h- wysokość graniastosłupa, w tym wypadku 30 cm czyli 0,3m
Pole trójkąta P to długość jego podstawy a, czyli a=2m (przy czym niezbędne jest tu
założenie, że podstawą tego trójkąta nie jest żadne z jego równych ramion) razy h przez
2, czyli
P=2*h/2=h
wrzucasz to P do poprzedniego wzoru na objętość V i masz proste równanie z jedną
niewiadomą h.
V=P*h=h*h=h
2
Liczysz sobie h:
h=
√V
a następnie z twierdzenia Pitagorasa długość ramienia trójkąta (drugie ramię jest
oczywiście równe mu co do długości)
h
2+(a/2)
2=(szukaneramię)
2
V+(a/2)
2=(szukaneramię)
2
szukaneramię=
√V+(a/2)2
Przed podstawieniem danych nie zapomnij przeliczyć 300 litrów=300dm
3 na jednostki SI,
czyli m
3, pozdrawiam
17 gru 23:57
uwaga:
a>0 więc podawanie a= - √110 to nonsens w tym przypadku
(poza nawiasem) w matematyce nie ma liczby "plus minus"
to tylko w fizyce taki zapis dopuszczalny!
18 gru 00:03