logarytmy
kamilox: oblicz log[5]20* log25+ log22 nie wiem jak sie pozbyć tych lod kwadratowych, pierwszy raz
robie takie zadanie z takim log. prosze o pomoc
26 lip 11:47
Godzio: | | log4 | | log22 | |
log520 = log55 + log54 = 1 + log54 = 1 + |
| = 1 + |
| = |
| | log5 | | log5 | |
To Ci wystarczy ?
26 lip 13:18
kamilox: ale o co chodzi z tymi logarytmami do kwadratu. prosił bym o całe rozw to moze sam na to wpadne
26 lip 22:10
think: kamilox podstaw za log520 to co Ci zaproponował Godzio, i wpadniesz co z tym zrobić jak
zobaczysz co z tego otrzymasz.
26 lip 22:12
kamilox: wynik ma być 1. wychodzi mi 1+log[5]4*log25*+log24 ale nie wiem co dalej
26 lip 22:18
think: | | 2log2 | |
a mi wychodzi (1 + |
| )log25 + log22 |
| | log5 | |
26 lip 22:32
think: jak to wymnożysz to powinien Ci wyjść wzór skróconego mnożenia jak go zwiniesz to dostaniesz tą
1.
26 lip 22:33
kamilox: ale to jest chyba tak samo bo ja zastosowałem wzór na zminę podstawy logarytmu tylko ze w rugą
stronę. tak czy tak nie wiem jak doprowadzic to do takiej postaci zeby wyszło 1. nie wiem jak
mnożyć i dodawać te logarytmy kwadratowe. jak możesz to rozw mi to do konca
26 lip 22:35
think: chyba masz dziś zaćmienie, bo kiedyś trzaskałeś logarytmy aż miło.
| | 2log2 | |
(1 + |
| )log25 + log22 = log25 + 2log2log5 + log22 = (log5 + log2)2 = (log10)2 |
| | log5 | |
= 1
2 = 1
26 lip 22:44
domino:
Po podstawieniu , które podał
Godzio
otrzymujesz:
| | 2log2 | |
( 1+ |
| )*log25 + log22=log25+2*log2*log5+log22= ( log5+log2)2
|
| | log5 | |
po zastosowaniu wzoru a
2+2ab+b
2= ( a+b)
2, gdzie a= log5 b= log2
= (log10)
2= 1
2= 1
26 lip 22:45
domino:
Hehe

1 minuta opóźnienia
26 lip 22:46
think:
26 lip 22:48
think: no to nie robię konkurencji i idę spać

urlop był milutki ale się skończył i jutro trzeba
wstać do pracy
26 lip 22:49
domino:
26 lip 22:49
kamilox: juz wszystko rozumiem
26 lip 22:57
domino: I oto chodzi
26 lip 22:59
łukasz: 2log3−1log3=0
20 wrz 21:59
julia: log5z5
1 cze 20:10
julia: log5z5
1 cze 20:10
Eta:
logaa=1 dla a>0 i a≠1
log33=1 log22=1 log55=...
1 cze 20:11
Marteczka : 2−2log2 3
10 mar 16:27