matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Który z prostokątów o danym obwodzie L ma najwieksze pole ?
sindi:
Który z prostokątów o danym obwodzie L ma najwieksze pole ?
25 lip 21:55
Godzio:
2a + 2b = L
L
a + b =
2
L
a =
− b
2
L
L
P = ab = (
− b) * b = −b
2
+ b *
2
2
L
−
2
L
b
w
=
=
−2
4
L
L
L
a =
−
=
2
4
4
a = b => tym prostokątem jest kwadrat
25 lip 22:22