Szybkie łamigłówki
andrzej: Gdyby ktoś się nudził:
1)Wykazać, że sin(x+y)=sinxcosy+cosxsiny, oraz, że cos(x+y)=cosxcosy−sinxsiny
2)Układając i rozwiązując odpowiednie równanie różniczkowe udowodnić "jedynkę trygonometryczną"
25 lip 14:36
AS:

P = P1 + P2
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| a*b*sin(x + y) = |
| a*h*sin(x) + |
| *h*b*sin(y) | : |
| *a*b |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | h | | h | |
sin(x + y) = |
| *sin(x) + |
| *sin(y) |
| | b | | a | |
| | h | | h | |
ale |
| = cos(y) , |
| = cos(x) |
| | b | | a | |
stąd związek
sin(x + y) = sin(x)*cos(y) + cos(x)*sin(y)
cos(x + y) = sin[90 − (x + y)] = sin[(90 − x) + (−y)]
na podstawie poprzedniego związku mamy
cos(x + y) = sin(90 − x)*cos(−y) + cos(90 − x)*sin(−y)
cos(x + y) = cos(x)*cos(y) − sin(x)*sin(y)
25 lip 15:18
andrzej: ja 1−sze zrobiłem następującą metodą: eix=cosx+isinx, zatem eiy=cosy+isiny,zatem
eix+iy=cos(x+y)+isin(x+y)=eix*eiy, zatem (cosx+isinx)(cosy+isiny)=cos(x+y)+isin(x+y)
wszystko wymnażamy, część rzeczywista prawej równa się rzeczywistej lewej, podobnie z częścią
urojoną i otrzymujemy powyższe tożsamości.
25 lip 16:38
b.: w takim zadaniu trzeba by określić, jaka jest definicja funkcji cos i sin
25 lip 18:39
Radosław 2:
W zadaniu drugim powinno wyjśc.że np rozwiązaniem równania ( y')2+y2=1 jest sinx
26 lip 07:51
Jack:
faktycznie jest, wystarczy podstawić i sprawdzić. Ale czy o takie równanie różniczkowe chodzi?
26 lip 09:08
Jack:
tfu, nie można podstawiać bo nie ma czego sprawdzać

Rozwiązania mają taką postać:
y(x)=1−2sin
2(
12(±t−ic
1) )
26 lip 09:11
Jack:
y'
2+y
2=1
y'=
√1−y2
| | dy | | dy | |
1. |
| =dx 2. |
| =dx
|
| | +√1−y2 | | −√1−y2 | |
| | dy | | dy | |
∫ |
| =∫dx ∫ |
| =∫dx
|
| | +√1−y2 | | −√1−y2 | |
arcsiny=x+c dla y<1 arccosy=x+c dla y<1
y=sin(x+c) y=cos(x+c)
dla
y=±1 również mamy rozwiązanie.
Jak zapisał
Radosław 2 otrzymujemy w ten sposób dowód jedynki tryg.
26 lip 09:28
b.: | | 1 | |
a skad wiemy, ze (arcsiny)' = |
| ? a no m.in. stad, ze znamy jedynke trygonometryczna |
| | 1−y2 | |

dlatego ten powyzszy rachunek nie dowodzi wiec wcale jedynki...
w takiej sytuacji trzeba dobrze okreslic, co oznacza sin i cos, i wywnioskowac ,,jedynke'' z
przyjetej definicji.
27 lip 10:59
Jack:
no wlasnie, zastanawiałem się nad tym, ale nie widziałem w dowodzie w tym kroku wykorzystanej
jedynki. Mógłbyś dać link do czytelnego dowodu?
27 lip 12:01
b.: jesli y=sin x, gdzie x∊(−π/2, π/2), to z tw. o pochodnej funkcji odwrotnej mamy
| | 1 | | 1 | |
(arcsin)' (y) = |
| = |
| =... |
| | (sin)'(x) | | cos x | |
i teraz z jedynki (i tego, ze w naszej sytuacji cosx>0)
27 lip 12:16
Jack:
ok, teraz widzę...
27 lip 12:44
Basia:
A kto pamięta dowód dla kąta uogólnionego bez użycia liczb zespolonych ?
Dowód Asa jest poprawny tylko dla x,y spełniających warunki:
1. x,y∊(0;π)
2. x+y∊(0;π)
28 lip 16:11
b.: to chyba mozna dostac juz z rozwiazania Asa, stopniowo uogolniajac, np.
gdy x,y∊(0;π) , ale x+y≥π, to x≥π/2 lub y ≥π/2, zalozmy np. ze x≥π/2, wtedy
sin(x+y) = sin((x−π/2) + y + π/2) = cos((x−π/2) + y) =...
(z juz udowodnionego wzoru)
...= cos(x−π/2)cos y − sin(x−π/2)siny = sinx cosy + cosx siny
itd., dosc to meczaca metoda, ale mysle, ze da rade
28 lip 17:01
Basia:
ten dowód z całą pewnością znałam w III licealnej i nie był jakiś strasznie skomplikowany, ale
nijak sobie nie potrafię przypomnieć
a może rzeczywiście to było uogólnienie dowodu Asa w oparciu o kąt 2π−(x+y) gdy x+y>π
to sobie chyba potrafię wyobrazić
no a przypadki x+y=0 x+y=π też łatwo udowodnić
28 lip 17:11