matematykaszkolna.pl
Szybkie łamigłówki andrzej: Gdyby ktoś się nudził: 1)Wykazać, że sin(x+y)=sinxcosy+cosxsiny, oraz, że cos(x+y)=cosxcosy−sinxsiny 2)Układając i rozwiązując odpowiednie równanie różniczkowe udowodnić "jedynkę trygonometryczną"
25 lip 14:36
AS: rysunek P = P1 + P2
1 1 1 1 

a*b*sin(x + y) =

a*h*sin(x) +

*h*b*sin(y) | :

*a*b
2 2 2 2 
 h h 
sin(x + y) =

*sin(x) +

*sin(y)
 b a 
 h h 
ale

= cos(y) ,

= cos(x)
 b a 
stąd związek sin(x + y) = sin(x)*cos(y) + cos(x)*sin(y) cos(x + y) = sin[90 − (x + y)] = sin[(90 − x) + (−y)] na podstawie poprzedniego związku mamy cos(x + y) = sin(90 − x)*cos(−y) + cos(90 − x)*sin(−y) cos(x + y) = cos(x)*cos(y) − sin(x)*sin(y)
25 lip 15:18
andrzej: ja 1−sze zrobiłem następującą metodą: eix=cosx+isinx, zatem eiy=cosy+isiny,zatem eix+iy=cos(x+y)+isin(x+y)=eix*eiy, zatem (cosx+isinx)(cosy+isiny)=cos(x+y)+isin(x+y) wszystko wymnażamy, część rzeczywista prawej równa się rzeczywistej lewej, podobnie z częścią urojoną i otrzymujemy powyższe tożsamości.
25 lip 16:38
b.: w takim zadaniu trzeba by określić, jaka jest definicja funkcji cos i sin
25 lip 18:39
Radosław 2: W zadaniu drugim powinno wyjśc.że np rozwiązaniem równania ( y')2+y2=1 jest sinx
26 lip 07:51
Jack: faktycznie jest, wystarczy podstawić i sprawdzić. Ale czy o takie równanie różniczkowe chodzi?
26 lip 09:08
Jack: tfu, nie można podstawiać bo nie ma czego sprawdzać emotka Rozwiązania mają taką postać: y(x)=1−2sin2(12(±t−ic1) )
26 lip 09:11
Jack: y'2+y2=1 y'=1−y2
dy 

=1−y2
dx 
dy 

=dx y≠±1
±1−y2 
 dy dy 
1.

=dx 2.

=dx
 +1−y2 1−y2 
 dy dy 

=∫dx ∫

=∫dx
 +1−y2 1−y2 
arcsiny=x+c dla y<1 arccosy=x+c dla y<1 y=sin(x+c) y=cos(x+c) dla y=±1 również mamy rozwiązanie. Jak zapisał Radosław 2 otrzymujemy w ten sposób dowód jedynki tryg.
26 lip 09:28
b.:
 1 
a skad wiemy, ze (arcsiny)' =

? a no m.in. stad, ze znamy jedynke trygonometryczna
 1−y2 
emotka dlatego ten powyzszy rachunek nie dowodzi wiec wcale jedynki... w takiej sytuacji trzeba dobrze okreslic, co oznacza sin i cos, i wywnioskowac ,,jedynke'' z przyjetej definicji.
27 lip 10:59
Jack: no wlasnie, zastanawiałem się nad tym, ale nie widziałem w dowodzie w tym kroku wykorzystanej jedynki. Mógłbyś dać link do czytelnego dowodu?
27 lip 12:01
b.: jesli y=sin x, gdzie x∊(−π/2, π/2), to z tw. o pochodnej funkcji odwrotnej mamy
 1 1 
(arcsin)' (y) =

=

=...
 (sin)'(x) cos x 
i teraz z jedynki (i tego, ze w naszej sytuacji cosx>0)
 1 
... =

1−y2 
27 lip 12:16
Jack: ok, teraz widzę...
27 lip 12:44
Basia: A kto pamięta dowód dla kąta uogólnionego bez użycia liczb zespolonych ? Dowód Asa jest poprawny tylko dla x,y spełniających warunki: 1. x,y∊(0;π) 2. x+y∊(0;π)
28 lip 16:11
b.: to chyba mozna dostac juz z rozwiazania Asa, stopniowo uogolniajac, np. gdy x,y∊(0;π) , ale x+y≥π, to x≥π/2 lub y ≥π/2, zalozmy np. ze x≥π/2, wtedy sin(x+y) = sin((x−π/2) + y + π/2) = cos((x−π/2) + y) =... (z juz udowodnionego wzoru) ...= cos(x−π/2)cos y − sin(x−π/2)siny = sinx cosy + cosx siny itd., dosc to meczaca metoda, ale mysle, ze da rade
28 lip 17:01
Basia: ten dowód z całą pewnością znałam w III licealnej i nie był jakiś strasznie skomplikowany, ale nijak sobie nie potrafię przypomnieć a może rzeczywiście to było uogólnienie dowodu Asa w oparciu o kąt 2π−(x+y) gdy x+y>π to sobie chyba potrafię wyobrazić no a przypadki x+y=0 x+y=π też łatwo udowodnić
28 lip 17:11