wielomiany
domino: zadanie dla TOmka
rozłóż wielomian W(x) na czynniki stopnia drugiego o współczynnikach całkowitych
W(x) = x4−2x3−3x2+4x−1
25 lip 11:54
TOmek: Robie

niech nikt sie nie wazy robic za mnie!
25 lip 12:01
TOmek: z tw. o pierw. wymiernych
−1
dzielniki−1: 1,−1
W(1)=x4−2x3−3x2+4x−1=1−2−3+4−1=1+4−2−3−1=5−6= −1≠0
W(−1)=(−1)4−2*(−1)3−4*(−1)2+4*(−1)−1=1+2−3−4−1=3= − 5≠0
brak
x4−2x3−3x2+4x−1=
x4−2x3−3x2+8x−4x−1=
x4−2x3+4x−2x2−x2−1=
x3(x−2)−2x(x−2)−(x2+1)=
(x−2)(x3−2x)−(x2+1)=
o stary .... przeliczyłes moje mozliwosci
25 lip 12:30
domino:
Początek dobry , wniosek :
brak pierwiastków wymiernych
zatem podpowiem rozkład W(x) na czynniki
W(x) = x
4−2x
3 +x
2 − 4x
2 +4x −1 = .........
spróbuj teraz dokończyć
25 lip 12:42
domino:
dla TOmka
zad. 2
Wskaż wielomian, którego pierwiastkiem jest √2 − √11
25 lip 12:46
TOmek: nie rozumiem tresci tego 2 zadanka
25 lip 12:50
domino:
dla TOmka
zad. 3
Dany jest wielomian W(x)= x3 +ax2 +b , którego pierwiastkami są 2 i −3
wyznacz trzeci pierwiastek tego wielomianu
( bez wyznaczania a i b )
25 lip 12:51
domino:
czego nie rozumiesz?
masz wskazać taki wielomian, którego pierwiastkiem jest liczba √2− √11
Jaki to wielomian ?
25 lip 12:54
TOmek: x4−2x3 +x2 − 4x2 +4x −1=
(x4−2x3 +x2)−(4x2 +4x −1)=
((x2)2−2x3 +x2)−(2x−1)2=
(x2−x)2−(2x−1)2=
25 lip 12:57
TOmek: Wielomian 1 stopnia: ax+b (nie czaje) ...
25 lip 12:58
TOmek: (x2−x)2−(2x−1)2= wiem ...
25 lip 12:59
TOmek: (x2−x)2−(2x−1)2=
[(x2−x)−(2x−1)][(x2−x)+(2x−1)]=
(x2−x−2x+1)(x2−x+2x−1)
(x2−3x+1)(x2+x−1)
25 lip 13:01
domino:
i superr
ale to jeszcze nie jest rozkład na czynniki
teraz zastosuj wzór a
2−b
2= (a−b)(a+b)
(x2−x)2−(2x−1)2= ......
i będzie git
25 lip 13:01
TOmek: robie 3.
25 lip 13:02
domino:
25 lip 13:02
TOmek: zad. 3 Dany jest wielomian W(x)= x
3 +ax
2 +b , którego pierwiastkami są 2 i −3 wyznacz trzeci
pierwiastek tego wielomianu ( bez wyznaczania a i b )
x
3 +ax
2 +b=(x−2)(x+3)(x−x
3)
eee tam na szczęscie takiego zadanka nie będzie na matur roz
25 lip 13:05
TOmek: w srode powinny przyjsc 2 czesci kiełbasy, wiec od srody biore sie porządne za majme na razie
mam wakacje
25 lip 13:10