Gustlik: f(x)=
√(1−4x) / (1−x)
Dziedzina:
2) 1−x≠0
ad 1) zamieniamy ułamek na iloczyn:
(1−4x)(1−x)≥0
1−4x=0
−4x=−1 /:(−4)
1−x=0
x=1
Rysujesz parabolę ramionami do góry (po wymnożeniu miałbyś pierwszy wyraz (−4x)*(−x)=4x
2, a
| | 1 | |
więc a>0). Parabola przechodzi przez pierwiastki |
| i 1, z tym, że ostatni nie nalezy do |
| | 4 | |
| | 1 | |
dziedziny (zał. 2), a więc na |
| kropkę zamalowujesz, na 1 − kółeczko puste. W |
| | 4 | |
nierówności masz ≥0, czyli zamalowujesz obszar "nad osią OX". Dziedziną jest zbiór: (−∞,
Warunkiem istnienia asymptoty pionowej o równaniu x=c jest:
lim
x→cf(x)=+/−∞. Czyli granica przy x→c musi byc niewłaściwa.
Ta liczbą c mogą być tylko liczby nie należące do dziedziny. U nas taką liczbą jest 1.
Policz więc lim
x→1+√(1−4x) / (1−x). Jeżeli wyjdzie Ci nieskończoność (dodatnia lub
ujemna) to jest asymptota o równaniu x=1. + przy 1 oznacza granicę prawostronną, ponieważ
granica lewostronna nie istnieje (częścią dziedziny jest przedział (1, +∞)). Twoja asymptota,
jeżeli istnieje, również będzie asymptotą prawostronną, a wiec wykres będzie się do niej
zbliżał tylko od prawej strony.