Wykaż
Eta: Wykaż, że sin9o+cos9o= 12√3+√5
24 lip 01:31
Eta:
Witaj
Godzio 
Ja już idę do spania, a Ty popracuj nad zadankiem
24 lip 01:32
Godzio: Wtedy już mnie nie było ale teraz się skuszę
24 lip 13:58
24 lip 14:00
b.: to jeszcze jedno, podobne zadanie:

wykaż, że
| | 1 | |
sin9 + cos9 = − |
| √3 + √5 |
| | 2 | |
24 lip 16:07
Godzio:
| | 1 | |
− |
| √3 + √5 = −√3 + √54 = −√√5 − 14 + 1 = − √sin18 + 1 |
| | 2 | |
x = sin9 + cos9
x
2 = 1 + sin18
x =
√1 + sin18 v x = −
√1+sin18
nie jestem pewien czy to poprawne rozwiązanie ale myślę że tak :
24 lip 17:06
AS:
| | 1 | |
sin9 + cos9 = |
| √3 + √5 |
| | 2 | |
sin
29 + cos
29= 1
| | 1 | |
Oznaczam sin9 = x , cos9 = y , |
| √3 + √5 = a |
| | 2 | |
Otrzymuję układ równań
x + y = a
x
2 + y
2 = 1
x
2 + 2*x*y + y
2 = a
2
x
2 + y
2 = 1
1 + 2x*y = a
2
x
2 + y
2 = 1
2*x*y = a
2 − 1
x
2 + y
2 = 1
Stronami dodaję/odejmuję
x
2 + 2*x*y + y
2 = a
2
x
2 − 2*x*y + y
2 = 2 − a
2
(x + y)
2 = a
2
(x − y)
2 = 2 − a
2
Rozpatruję jedną kombinację
x + y = a
x − y =
√2 − a2 po dodaniu/odjęciu stronami
| | 1 | | 1 | |
x = |
| (a + √2 − a2) y = |
| (a − √2 − a2) |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
x + y = |
| (a + √2 − a2) + |
| (a − √2 − a2) |
| | 2 | | 2 | |
czyli x + y = a c.n.d.
24 lip 18:05
TOmek: ja pier...... xD
24 lip 19:22
b.: hmm Godzio, to moje zadanie to był raczej żart

popatrz jeszcze raz na to ,,moje zadanie'' i oryginalne, porównaj
24 lip 20:47
Godzio: aha

...
Myślałem że to po prostu może mieć 2 rozwiązania
24 lip 21:02
b.: sin9 + cos9 jest dodatni, więc to ujemne rozwiązanie odpada,
zwróć uwagę, że Twoje pierwsze rozwiązanie (24 lip 14:00) ,,działa'' równie dobrze
dla tej ujemnej wartości −− a to oznacza, że zawiera lukę (należy w którymś momencie
stwierdzić, że sin9 + cos9 > 0)
24 lip 22:16
domino:
Wartość sin18
o można wyznaczyć nieco inaczej niż podał
Jakub
sin3*18
o = sin54
o = cos36
o
zatem: sin3*18
o= cos2*18
o
sin3α= 3sinα− 4sin3α , cos2α= 1 −2sin2α
zatem :
3sin18
o − 4sin
318
o= 1 − 2sin
218
o
sin18
o= t, t€( 0,1)
4t
3 +2t
2−3t +1=0 W(1)=0
to: ( t−1)(4t
2+2t −1)=0
t=1 −− odrzucamy lub 4t
2+2t−1=0 Δ= 20
√Δ= 2
√5
| | −2−2√5 | |
t= |
| <0 −−− odrzucamy
|
| | 8 | |
v
24 lip 22:33
domino:
poprawiam chochlika:
4t3−2t2 −3t+1=0
24 lip 22:40