układ współrzędnych
mimi:

Think i Franki pomocy nie dam rady rysunku tu dołaczyc, zaraz dopisze wiecej


Zadanie 4
Dana jest Parabola f o równaniu y= − 0,5* x² + 2*x +6 i prosta g. Obie przedstawione są w tym
następującym układzie współrzędnym. (rysunek)
a) Wskaż, że równanie y= − 0,5 * x +4 należy do prostej g
b)Prosta h powinna biec równolegle do prostej g, i przechodzić przez punkt P. Podaj równanie,
które należy do prostej h. Opisz w jaki sposób doszedłeś do wyniku.
c)Odczytaj punkt wierzchołkowy I POŁOŻENIE ZEROWE paraboli f w układzie współrzędnym.
d)Wskaż, żę równanie y= − 0,5 *(x−2)² +8, należy również do Paraboli f
e) Określ drugie położenie zerowe Paraboli f
f) Oblicz kąt α , przecięcia prostej g z osią y
23 lip 00:20
mimi: jest to układ współrzędnych , na dole x a u góry y
Pierwszy punkt czarny w x, to 6 cm i tam zaczyna sie parabola i idzie do góry przez czrny
punkt wyzej na prostej a dalej przez punkt P i do góry do 8 cm w osi y, spada na dół i
przecina w 6 cm os y, i tak w dół przecinająć na zewnątrz na 4,3 prostą g.
Może [pomoże

Nie dam rady sama
23 lip 00:24
Lucyna: Mimi jak coś posłuż się zapisem na współrzędne
np na osi x 6 należy do paraboli tzn (6,0)∊ f itd, bo z tego rysunku to sorki ale chyba tylko
impresjonista mógłby być dumny
23 lip 00:37
Basia:
coś źle przetłumaczyłaś (bo tłumaczysz z niemieckiego chyba)
równanie paraboli masz podane
a) powinno być chyba tak
wykaż, że równanie y=−0,5x+4 jest równaniem prostej g
aby to rozwiązać podaj współrzędne punktów należących do tej prostej; są tam takie
b) powinno być: napisz równanie prostej h
musisz podać współrzędne P
c) znajdź wierzchołek paraboli i jej miejsca zerowe
d) wykaż, że równanie .... jest też równaniem tej paraboli
e) to już jest w (c)
f) oblicz kąt nachylenia prostej g do osi OY
o to chodzi ?
23 lip 00:39
mimi: tak o to , tłumacze a troche mi z polskiej matematyki wyleciało
23 lip 00:50
mimi: dlatego takie słownictwo, sorki
23 lip 00:50
Basia:
no dobrze, to odczytaj współrzędne jakichś dwóch punktów A i B należących do prostej g
i napisz je tutaj
23 lip 00:54
mimi: oś x
(6,0) ∊ f
Punkt przecięcia paraboli f i prostej g , (x=5,8, y=1,2)
P= X(4,0) , Y(6,0)
Przecięcie paraboli z osia 0y =6,0
Drugi punkt przecięcia paraboli f z prostą g , na zewnatrz, nie wiem czy potrzebny ale napiszę
y=4,3
Rysunku lepszego nie dam rady , kąty sie nie chca rysować i parabola też nie, kurcze:(
23 lip 01:02
mimi: Prosta g
A w osi y=4cm
B w osi x=8cm
23 lip 01:04
mimi: a w tym podpunkcie e) naprawde chcą drugie miejsce zerowe ale czy są dwa
23 lip 01:06
Basia:
nie bardzo się to zgadza mimi
na Twoim rysunku widzę, że masz zaznaczone kropkami punkty przecięcia prostej g z osiami układu
odczytaj współrzędne tych punktów
23 lip 01:07
mimi: NA OSI X W 6 CM PRZECINA SIE PARABOLA A W 8 CM PROSTA G
23 lip 01:10
Basia:
ad.e
są dwa
kłopot w tym, że nie wiem czego Ty się już uczyłaś a czego nie
dla trójmianu kwadratowego
y=ax2+bx+c
Δ=b2−4ac
znasz coś takiego ?
23 lip 01:10
mimi: NA OSI Y PRZECINA SIE W PUNKCIE 4 CM, TAKI MAM RYSUNEK
23 lip 01:10
Basia:
dobrze, a na osi OY ?
23 lip 01:11
mimi: TRÓJMIAN KWADRATOWY , NIE MAM POJECIA, PISZ MOŻE SKUMAM
23 lip 01:11
mimi: NA OY W 4,0 CM
23 lip 01:12
Basia:
ok
czyli prosta g przechodzi przez punkty
A(0,4)
B(8,0)
prosta ma równanie postaci
y=ax+b
współrzędne A i B muszą spełniać to równanie czyli
4 = a*0+b
[N[b=4]
0=a*8+b
8a+4=0
8a=−4
a= − 48= −12 = −0,5
czyli prosta g ma równanie
y= −0,5x+4
i to jest (a)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ad.b
P(4,6)
prosta h ma być równoległa do g czyli jej współczynnik kierunkowy a musi być taki sam
i ma ona równanie
y= −0,5x+b1
stąd
6= −0,5*4+b1`
6= −2+b1
b1=8
h: y= −0,5x+8
23 lip 01:17
mimi:

PUNKT C JEST PUNKTEM PRZECIĘCIA PROSTEJ Z PARABOLA C= (0X=5,7CM) (0Y=1,2CM)
23 lip 01:18
mimi: oś OY , A =4,0
OŚ OX , B= 8,0
23 lip 01:19
mimi: A(0,4) B(8,0)
a czemu tak
23 lip 01:21
mimi: a aaaaaaaa , bo jak x dany to y= o tak
23 lip 01:22
Basia:
wykresem funkcji kwadratowej
y=ax
2+bx+c (a≠0)
jest parabola o wierzchołku W(p,q) gdzie
Δ=b
2−4ac
dla
y=− 0,5* x
2 + 2*x +6
mamy
a= −0,5
b=2
c=6
Δ=2
2−4*(−0,5)*6 = 4+12=16
stąd
| | 2 | | 2 | |
p = − |
| = − |
| = 2 |
| | 2*(−0,5) | | −1 | |
| | Δ | | 16 | | 16 | |
q = − |
| = − |
| = − |
| = 8 |
| | 4a | | 4*(−0,5) | | −2 | |
wierzchołek W(2,8)
23 lip 01:24
mimi: [N[b=4, nie wiem do czego to jest
23 lip 01:25
Basia:

punkt ma dwie współrzędne; pierwszą odczytujesz na osi OX; drugą na osi OY
te współrzędne to rzuty tego punktu na osie
P(2,3)
A(5,0)
B(0,2)
23 lip 01:30
Basia:
miało być po prostu b=4
23 lip 01:31
mimi: oki
23 lip 01:32
mimi:
23 lip 01:33
Basia:
miejsca zerowe paraboli:
Δ<0 ⇒ nie ma miejsc zerowych
| | b | |
Δ=0 ⇒ jest jedno miejsce zerowe x0= − |
| |
| | 2a | |
Δ>0 ⇒ są dwa miejsca zerowe
u Ciebie Δ=16 czyli masz 2 miejsca zerowe
wylicz je z podanych wzorów
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
albo
pierwsze odczytałaś z rysunku
C(6,0)
miejsca zerowe są symetrycznie położone względem wierzchołka
6−2=4
2−4=−2
czyli drugie to D(−2,0)
23 lip 01:39
Basia:

tgα=
64=
32=1,5
wartość α odczytujesz z tablic
23 lip 01:43
mimi: super jestes, przepisuje powoli i rozumuje
23 lip 01:46
Basia:
(d)
postać kanoniczna
ax2+bx+c = a(x−p)2+q
p,q już masz policzone
stąd
y=− 0,5* x2 + 2*x +6 = −0,5(x−2)2+8
czyli to też jest równanie tej paraboli
23 lip 01:47
Basia:
(d) można też pokazać inaczej
−0,5(x−2)2+8 = −0,5(x2−4x+4)+8= −0,5x2+2x−2+8= −0,5x2+2x+6
czyli to jest równanie Twojej paraboli
23 lip 01:57
mimi: basiu wychodzi mi to x1 aż 12 , chyba sie pomyliłam, zobacz proszę
23 lip 02:05
Basia:
Δ=16
√Δ=
√16=4
| | −b−√Δ | | −2−4 | | −6 | |
x1= |
| = |
| = |
| =6 |
| | 2a | | 2*(−0,5) | | −1 | |
23 lip 02:08
mimi: nie jesteś zmęczona , bo ja chyba tak że błedy robie, sorki dziękuję za pomoc
23 lip 02:10
Basia:
jestem urodzonym "nocnym markiem", ale Ty zrób już sobie rzeczywiście przerwę
jutro też jest dzień
powodzenia przy rozwiązywaniu zadanek
pamiętaj tylko, że musisz to dopasować do tego czego się uczyliście, bo ja się opieram na
programie polskiej szkoły średniej, a o programie niemieckiej nie mam pojecia
23 lip 02:14
mimi: x2 = −2, x1= 6, czyli drugie miejsce zerowe (6, −2)
23 lip 02:16
mimi: oki, a co jestem ci winna za pomoc
23 lip 02:17
mimi: Buziaki przesyłam, spokojnej nocki, "nocny marku"
23 lip 02:22
Basia:
pierwsze miejsce zerowe to x1=6 czyli punkt C(6,0)
drugie miejsce zerowe to x2=−2 czyli punkt D(−2,0)
miejsce zerowe to takie x, dla którego funkcja przyjmuje wartość y=0
a współrzędne punktu to (x,y)
x=6 ⇒ y=0 stąd C(6,0)
x=−2 ⇒ y=0 stąd D(−2,0)
na tym forum pomagamy sobie bezinteresownie
23 lip 02:25
Basia:
23 lip 02:27
bzzz: mimi jesteś winna wdzięczność
23 lip 10:47