zadania z wektorami
Uroboros: Dane są punkty:
A(2,−1)
B(4,2)
C(1,2)
Podaj współrzędne punktu D tak aby
a)czworokąt ABCD był równoległobokiem
b) to samo tylko ABDC
22 lip 22:10
Basia:
w równoległoboku ABCD
AB→=DC→
a w ABDC
AB→=CD→
współrzędne wektorów równych są odpowiednio równe
22 lip 22:13
Radosław 2:
→ → → →
CD=(1−x;2−y) CB=(1−4;2−2) AD=(2−x;−1−y) AB=(2−4;−1−2)=(−2;−3)
{ABoCD & CBxCD⇔−9=−6+3x & 3x−5y=2} x=−1 y=−1 } D(−1;−1)
Pamiętać należy tylko o tym,że kąt między wektorami AD i CB=180,
długość AD=długość CB=3
Przypadek b) rozwiązuje się analogicznie.Istna Basia Kasińska−Kasia Basińska
29 lip 09:04