funkcje
domcia: Oblicz najmniejszą i najwiekszą wartosc funkcji f w przedziale A, gdy:
f(x)= x2 + 2 i A=<−2;3>
22 lip 21:32
Godzio: wierzchołek p = 0 ∊ <−2,3>
jeśli wierzchołek należy do danego przedziału to liczysz:
f(p) = ...
f(−2) = ...
f(3) = ...
gdyby nie należał liczysz tylko wartości dla końców przedziałów
22 lip 21:36
Lucyna: Godzio można tu jeszcze jedną rzecz wprowadzić

wartość największa będzie na końcu przedziału,
konkretnie na tym który znajduje się dalej od wierzchołka −2, 0, 3 widać, że 3 leży dalej bo o
3 jednostki czyli f(3) będzie max

ale to takie moje spostrzeżenie, bardziej dla Ciebie, bo
wiem, że zrozumiesz o co mi chodzi.
22 lip 22:10
Godzio:
A tak się zastanawiam, że na maturze to i tak czy siak musiałbym obliczać oba z przedziału bo
mogli by coś ująć
22 lip 22:15
Basia:
musiałbyś uzasadnić odpowiedź; trwałoby znacznie dłużej niż policzenie wartości na obu końcach
22 lip 22:17
Lucyna: i to się nazywa promowanie myślenia
22 lip 23:41
Basia:
z pretensjami proszę do CKE i pani minister Hall
promowanie myślenia to czysta teoria, o czym najlepiej świadczy cały ten program promujący
głównie bezmyślne wkuwanie wzorów
22 lip 23:45
Lucyna: cieszę się, że urodziłam się wcześniej

przynajmniej nikt mnie nie ograniczał przy starej
maturze.
22 lip 23:47